Οι κανόνες για την προστασία του σπιτιού μας από τους διαρρήκτες είναι σε γενικές γραμμές κοινοί. Όμως, πάντοτε επιβάλλεται η προσαρμογή τους στις ιδιαιτερότητες της κατοικίας μας, μεταξύ των οποίων υπάρχει μία βασική: ζούμε σε μονοκατοικία ή σε διαμέρισμα; Για παράδειγμα, σε μία μονοκατοικία με κήπο, ένας σκύλος – φύλακας μπορεί να προσφέρει πολλά, αλλά σε ένα διαμέρισμα αυτό είναι πιο δύσκολο – εκτός αν θέλουμε να… ταλαιπωρήσουμε ένα μεγαλόσωμο ζώο εγκλωβίζοντάς το σε μικρό χώρο.

Έτσι, όσοι ζουν σε διαμέρισμα, πρέπει να εστιάσουν σε ορισμένα βασικά σημεία, για να κάνουν τον χώρο τους πιο ασφαλή.

  • Το θυροτηλέφωνο και (κυρίως) η θυροτηλεόραση είναι άκρως απαραίτητα. Τα καινούργια διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα εξ αρχής, αλλά αν είστε ιδιοκτήτης διαμερίσματος ή ενοικιαστής σε πιο παλιά πολυκατοικία, είναι πιθανό να μην υπάρχουν. Θα πρέπει να εγκαταστήσετε. Στο θέμα αυτό υπάρχει μία βασική παράμετρος: θα πρέπει όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες και να μην ανοίγουν σε όσους άγνωστους χτυπάνε κουδούνια. Οι διαρρήκτες συνήθως χτυπάνε όλα τα κουδούνια ελπίζοντας ότι κάποιος θα ανοίξει αφηρημένα. Στη συνέχεια, ελέγχουν ποιο διαμέρισμα είναι αφύλακτο και ευάλωτο και επιχειρούν να εισβάλουν. Να θυμάστε εδώ ότι οι κλοπές κατά κανόνα είναι εγκλήματα «ευκαιρίας», οι διαρρήκτες ψάχνουν για εύκολα θηράματα, για τα οποία δεν θα χρειαστεί να αφιερώσουν πολύ χρόνο.
  • Όταν ανοίγετε την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας, να βεβαιώνεστε ποιος είναι και τι θέλει. Αν ο επισκέπτης μένει αθέατος στη θυροτηλεόραση ή αν σας απαντά στο θυροτηλέφωνο με τρόπο που δεν είναι καθαρός και σαφής, επιμείνετε. Αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία για την ταυτότητά του, απλώς δεν ανοίγετε. Αν για παράδειγμα είναι κάποιο delivery φαγητού, να είστε σίγουροι ότι, ακόμα κι αν δεν ανοίξετε, θα τηλεφωνήσει σε αυτόν που έχει παραγγείλει και η παράδοση θα γίνει κανονικά.
  • Οι ένοικοι διαμερισμάτων συχνά πιστεύουν ότι προστατεύονται από εισβολές επειδή ζουν ψηλά και μακριά από τον δρόμο. Οι κλέφτες, ωστόσο, μπορούν να σκαρφαλώσουν στα μπαλκόνια ή να παραβιάσουν την κεντρική είσοδο και να μπουν κρυφά στο κτίριο ή να περάσουν στο μπαλκόνι σας από κάποια διπλανή ταράτσα. Για τον λόγο αυτό, λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο ασφαλείας τόσο για τις πόρτες όσο και για τα παράθυρα. Για τον ίδιο λόγο, επιθεωρούμε αν τα μπαλκόνια μας έχουν αδύναμα σημεία (δηλαδή σημεία πρόσβασης από γειτονικές πολυκατοικίες ή σπίτια) και τα ενισχύουμε με πλέγμα ή (ακόμα καλύτερα) με κιγκλιδώματα.
  • Είναι βασικό και καλό για όλους, αλλά στην πολυκατοικία είναι πιο… επιβεβλημένο: γνωρίστε τους γείτονές σας. Αν συμβεί κάτι ύποπτο την ώρα που λείπετε στη δουλειά σας, θα υπάρχει κάποιος που θα έχει τον νου του. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που θα λείψετε για διακοπές -θα μπορείτε να τους ενημερώσετε και αυτοί θα μπορούν να κάνουν έναν γρήγορο έλεγχο ότι όλα είναι εντάξει.
  • Εγκαταστήστε ασύρματο συναγερμό. Γενικά οι διαρρήκτες αντιπαθούν… λίγο περισσότερο τους ασύρματους συναγερμούς επειδή δεν μπορούν να κόψουν καλώδια για να τους απενεργοποιήσουν. Είναι απλοί στην εγκατάσταση και φορητοί.
  • Χρησιμοποιήστε «έξυπνες» συσκευές ασφαλείας. Ανιχνευτές κίνησης, αισθητήρες για παράθυρα και πόρτες, φώτα με χρονοδιακόπτη, κάμερες, όλα αυτά μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλεια του διαμερίσματος χωρίς μεγάλο κόστος. Κάντε μια προσεκτική έρευνα αγοράς και βρείτε την καταλληλότερη συσκευή για εσάς. Πολλές συσκευές, μάλιστα, προσφέρουν τη δυνατότητα για έλεγχο μέσω κινητού τηλεφώνου. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προσέξετε τις συνθήκες του χώρου, λ.χ. δεν μπορείτε να τοποθετήσετε κάμερα στην εξώπορτα του διαμερίσματός σας, γιατί ο διάδρομος της πολυκατοικίας είναι κοινόχρηστος χώρος και απλά δεν είναι νόμιμο να τον παρακολουθείτε.