Η μέρα για τον ερασιτέχνη ψαρά Παναγιώτη Χατζημαλλή, ήταν πολύ διαφορετική απ’ ότι την περίμενε, καθώς έμελλε να ζήσει μια περιπέτεια στη θάλασσα του Σαρωνικού, με αίσιο όμως τέλος. «Σηκώθηκα πολύ πρωί, όπως κάνω πάντα επί σειρά ετών, και βρέθηκα στην βάρκα μου για να επισκεφτώ την… αγαπημένη θαλασσίτσα μου, μετά από τόσες ημέρες κακού και άστατου καιρού» λέει χαρακτηριστικά στο Newsbeast.

Όλα εξελίσσονταν ομαλά, δεδομένου ότι ο καιρός ήταν απίθανος και τα νερά απολύτως ήρεμα. Όμως τον πρόδωσε η μηχανή της βάρκας του.

Όταν χρειάστηκε να επιστρέψει, δεν έπαιρνε μπρος «Την έλεγξα, και κάτι την είχε μπλοκάρει». Προσπάθησε να θέσει σε λειτουργία την βοηθητική, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να βάλει μπρος. Έτσι λοιπόν, έμεινε ακυβέρνητος 1,5 ναυτικό μίλι νότια της νήσου Φλέβες, προς την Αίγινα.

«Λέω, κάποιος θα περάσει – όπως κάθε φορά περνάνε πολλοί – και θα του ζητήσω να με βοηθήσει. Και πάλι ατυχία. Ουδείς στον ορίζοντα». Τότε σκέφτηκε να κάνει χρήση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112» από το κινητό του. Ως γενικός διευθυντής της Ειδικής Ομάδας Αλληλεγγύης – Εθελοντική Διασωστική Ομάδα (Ε.Ο.Α.), ήξερε καλά ότι η λύση θα μπορούσε να έρθει με αυτό τον τρόπο πλέον. Επί χρόνια παραδίδει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αφιλοκερδώς σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, εταιρείες, οργανισμούς και επιχειρήσεις και ανάμεσα σε αυτά που συνιστά, είναι να καλεί ο κόσμος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης το 112. Αυτό έπραξε και ο ίδιος χθες το μεσημέρι.

«Δεν πρόλαβα καλά καλά να καλέσω και μια ευγενική φωνή με ρώτησε τα διαδικαστικά. Μόλις ανέφερα ότι βρίσκομαι λόγω βλάβης ακυβέρνητος, άμεσα άκουσα μια άλλη φωνή που άρχισε να διαχειρίζεται το συμβάν. Ήταν ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος. Επιβεβαιώθηκε λοιπόν αυτό που λέω στη θεωρία, ότι καλώντας κάποιος το 112, τον αριθμό που συστήνουμε στις εκπαιδευτικές μας συναντήσεις στην Διασωστική Ομάδα μας Ε.Ο.Α., υπάρχει παράλληλη συνακρόαση του ΕΚΑΒ της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού».

Αφού εξακρίβωσε ο χειριστής από τον θάλαμο επιχειρήσεων τα στοιχεία, άρχισε να ρωτάει τον άτυχο ερασιτέχνη ψαρά «πως είναι», «αν του συμβαίνει κάτι» από άποψη υγείας και του έδινε κουράγιο λέγοντάς του «να μην ανησυχεί» και «να κρατήσει την ψυχραιμία του», ενημερώνοντας ότι άμεσα θα φθάσει ταχύπλοο σκάφος του Λιμενικού για βοήθεια. «Το εντυπωσιακό είναι ότι ο χειριστής από τον θάλαμο επιχειρήσεων, με καλούσε σε τακτά διαστήματα ρωτώντας με αν είμαι εντάξει κλπ. Εντυπωσιάστηκα επίσης με την αμεσότητα και την ταχύτητα άφιξης του ταχύπλοου. Με εντολή του Λιμεναρχείου Σαρωνικού έσπευσε το ταχύπλοο σκάφος του Λιμενικού Σώματος Νο 1013, με κυβερνήτη τον επικελευστή Λ.Σ. Κατσιφαράκη Ευάγγελο και τον ανθυπασπιστή Λ.Σ. Μάτσαλη Λεονάρδο, οι οποίοι ενήργησαν άκρως επαγγελματικά» λέει ο κ. Χατζημαλλής.

Και συνεχίζει: «Το πλέον σημαντικό, όμως, ήταν το υψηλό επίπεδο της παιδείας αυτών των ανθρώπων, που θα μου μείνει αξέχαστο. Δεν με άφησαν ούτε μια στιγμή, ρωτώντας με συνεχώς αν θέλω κάτι, μου πρόσφεραν κρύο νερό, με κάλεσαν να καθίσω κάτω από τη μεγάλη τέντα του σκάφους τους. Άμεσα, μετά τις προβλεπόμενες ενέργειες τους, και δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται να ρυμουλκήσουν σκάφος (σ.σ. εκτός αν απειλείται η ανθρώπινη ζωή) το Λιμεναρχείο Σαρωνικού ενημέρωσε στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού που είναι συνεργάτης του Τμήματος και συνδράμει στο έργο του Λιμενικού οποτεδήποτε απαιτείται με άλλο σκάφος. Το εν λόγω Στέλεχος με προσέγγισε σε «χρόνο μηδέν», με έδεσε και άρχισε την ρυμούλκηση».

Η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος. Έφθασαν στο λιμάνι που δένει τη βάρκα του ο ερασιτέχνης ψαράς και αφού συμπληρώθηκε η τυπική φόρμα με τα στοιχεία του περιστατικού, οι ένστολοι συνέχισαν την αποστολή τους και ο διασωθείς άνδρας κατευθύνθηκε προς το σπίτι του.