Καθημερινά, σημαντικά γεγονότα από την μία άκρη του κόσμου ως της άλλη, απασχολούν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Έμπειροι φωτορεπόρτερ καταγράφουν τις εξελίξεις και μας μεταφέρουν το κλίμα. Ωστόσο, ο φωτογραφικός φακός τους δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Μαγευτικά τοπία, άγρια φύση, καιρικά φαινόμενα, άγρια ζώα, ηλιοβασιλέματα είναι κάποια από τα κλικ που μας χαλαρώνουν και μας ταξιδεύουν… Η ερμηνεία της κάθε φωτογραφίας διαφέρει ανάλογα με τον αποδέκτη. Το σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα, είναι δυνατό.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

«Πλημμύρισαν» οι δρόμοι στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν στα Τέμπη

Μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις σε όλη η χώρα την Πέμπτη (16/03) για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα, με τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους δείχνοντας την αγανάκτησή τους για την τραγωδία στα Τέμπη. Στους δρόμους κατέβηκαν εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, μαζικοί φορείς, φοιτητές και μαθητές.

Τα Συνδικάτα μαζί με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, ένωσαν τις φωνές τους και βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων στέλνοντας ηχηρό μήνυμα να αποδοθούν οι ευθύνες για τη τραγωδία. Ωστόσο, τα επεισόδια δεν έλειψαν τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

«Βροχή» μολότοφ

Ένταση επικράτησε, μετά το τέλος της διαδήλωσης στο Σύνταγμα. Τα επεισόδια αρχικά ξεκίνησαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν και στην πάνω πλευρά της πλατείας, μπροστά από τη Βουλή.

Οι αλυσοδεμένοι κρατούμενοι στο Ελ Σαλβαδόρ

Ελ Σαλβαδόρ: Άλλοι 2.000 κρατούμενοι μετάγονται στη «μεγαλύτερη φυλακή της Αμερικής»

Δεύτερη ομάδα περίπου 2.000 φερόμενων ως κακοποιών μετήχθη την Τετάρτη στη «μεγαλύτερη φυλακή της Αμερικής», που οικοδομήθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ στο πλαίσιο του «πολέμου» κατά του εγκλήματος που κήρυξε πριν από έναν χρόνο ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε.

«Κατά τη διάρκεια νέας επιχείρησης, μεταγάγαμε δεύτερη ομάδα δυο χιλιάδων συμμοριτών στο Κέντρο Εγκλεισμού της Τρομοκρατίας (Centro de Confinamiento del Terrorismo, CECOT). Πλέον τέσσερις χιλιάδες γκάγκστερ ζουν στη φυλακή που έχει επικριθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο», ανέφερε με σαρκαστικό τόνο ο κ. Μπουκέλε μέσω Twitter.

Οι πλημμύρες «αποτελειώνουν» την Τουρκία

Δεν τους έφτανε ο σεισμός τώρα οι σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας δοκιμάζονται από τις πλημμύρες. Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ένα παιδί 1,5 ετών, κατά τη διάρκεια πλημμυρών έπειτα από βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις πληγείσες από το σεισμό τουρκικές επαρχίες Σανλιούρφα και Αντίγιαμαν. Ειδικά, στη Σανλιούρφα ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο πέρασμά τους, πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια και μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια.

Ο «ιπτάμενος» Πούτιν

Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δοκιμάζει το τελευταίο μοντέλο πολλαπλών χρήσεων, βαρέως τύπου του ελικόπτερου Mi-171A2 σε ένα εργοστάσιο αερομεταφορών στο Ουλάν-Ούντε. Ο Ρώσος Πρόεδρος κάθεται σε έναν προσομοιωτή του ελικοπτέρου. Το διακύβευμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι η επιβίωση του ρωσικού κράτους τόνισε χαρακτηριστικά.

Το… χαμόγελο του αλόγου

Άλογο

Ποιος είπε ότι τα άλογα δεν χαμογελάνε;

Κι όμως τα άλογα χαμογελάνε και μάλιστα ποζάροντας, όπως το ζώο της φωτογραφίας που αν και ατίθασο, έδειξε την αστεία πλευρά του, χαρίζοντας ένα μεγάλο οδοντωτό χαμόγελο… Ο φωτογράφος έκανε το «κλικ»στο ισλανδικό άλογο, σε μια φάρμα στο Wehrheim κοντά στη Φρανκφούρτη.

«Βούλιαξε» η Καλιφόρνια

Καλιφόρνια πλημμύρες

Ισχυρές βροχές πλήττουν τις τελευταίες μέρες τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, προκαλώντας διακοπές ρεύματος, τη στιγμή που η δυτική ακτή δοκιμάζεται επίσης από δύο καταιγίδες και έναν ασυνήθιστα βροχερό χειμώνα.

Στην Καλιφόρνια, οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν μεγάλες πλημμύρες σε ένα μεγάλο μέρος της ακτής και της κεντρικής κοιλάδας, καθώς και στους νότιους πρόποδες της οροσειράς Σιέρα Νεβάδα. Οι έντονες βροχοπτώσεις στην κομητεία Φρέσνο οδήγησαν στην εκκένωση 10.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους. Οι πλημμύρες έπληξαν και τις κομητείες Μοντερέι και Τουλούμνε. Έριξε χαλάζι και εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για σπάνιους ανεμοστρόβιλους.

«Πνίγηκε» στα σκουπίδια η Γαλλία

Σκουπίδια Γαλλία

Στην Γαλλία, η απεργία των υπηρεσιών αποκομιδής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος λερώνει τους τουριστικούς περιπάτους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής, από τις 11 Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησε η απεργία – περίπου 4.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους του Παρισιού. Οι Παριζιάνοι πηγαίνουν στις δουλειές τους περνώντας μπροστά από τους γεμάτους κάδους σε κάθε γωνιά της πόλης και οι τουρίστες – επισκέπτες βγάζουν σέλφι μπροστά στα βουνά των σκουπιδιών, που εμποδίζουν την θέα και κρύβουν τα εμβληματικά μνημεία του Παρισιού.

Ο σαρωτικός τυφώνας στο Μαλάουι

Μαλάουι

Δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες μετρούν Μοζαμβίκη και Μαλάουι από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Φρέντι. Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο κυκλώνας άρχισε να πλήττει το Μαλάουι, συνοδευόμενος από ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Δεν είναι ακόμα σαφές το μέγεθος των ζημιών, αλλά και το πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, γιατί η παροχή ρεύματος και η τηλεφωνικές συνδέσεις διακόπηκαν σε ορισμένες περιοχές.

Σφυροκοπείται η Μπαχμούτ

Πόλεμος στην Ουκρανία

Σε κόλαση έχει μετατραπεί η Μπαχμούτ, η πόλη που αποτελεί τους τελευταίους μήνες το βασικό πεδίο μαχών στον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την περιοχή και σφυροκοπούν τις θέσεις των Ουκρανών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ρώσοι προσπαθούν να καταλάβουν την περιοχή από το καλοκαίρι.

Παρότι οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν το κλοιό, η κατάσταση στην πρώτη γραμμή παραμένει κρίσιμη. Είναι ενδεικτική η δήλωση του επικεφαλής των μισθοφόρων της ρωσικής Wagner, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ανέφερε ότι οι δυνάμεις του δεν διαθέτουν αρκετά πυρομαχικά.