Από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ρούσσο Παπαδάκη τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αρχείο το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη που υπεβλήθη το Σεπτέμβριο του 2010, να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στον τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιο Σανιδά για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού δημοσίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε διαβιβάσει έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με το οποίο – χωρίς να λαμβάνει θέση – ζήτησε να ερευνηθεί εάν στην υπόθεση του Βατοπεδίου ο τέως εισαγγελέας του ΑΠ έχει διαπράξει ποινικά κολάσιμες πράξεις. Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να ερευνηθεί εάν ο Γ. Σανιδάς έχει διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Καστανίδης, απέστειλε σε ψηφιακή μορφή 500 σελίδες από τα πρακτικά της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου. Στις σελίδες αυτές περιλαμβάνονται οι καταθέσεις ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν στα πρώτα σταδία την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού δημοσίου. Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονται οι καταθέσεις των εισαγγελέων Κυρ. Καρούτσου, Ηλ. Κολίουση και της Ελένης Σωτηροπούλου.

Της ενέργειας αυτής του κ. Καστανίδη είχε προηγηθεί σχετική επιστολή του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπή Μαν. Μπετενιώτη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης που του ζητούσε να πράξει τα δέοντα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο χρόνια ο κ. Σανιδάς, παρ΄ ότι ο ίδιος είχε κινήσει την διαδικασία έρευνας για την υπόθεση του Βατοπεδίου μετά από δημοσιεύματα του Τύπου, εν τούτοις είχε αρνηθεί να διαβιβάσει την δικογραφία στη Βουλή, προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Τότε ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε επισημάνει ότι: «Με εικασίες ή αόριστες αναφορές σε υπουργούς, χωρίς να συνοδεύονται από πραγματικά περιστατικά, δεν μπορούν να θεωρηθούν στοιχεία ικανά να πιθανολογήσουν την ύπαρξη ευθύνης υπουργού, που να δικαιολογεί την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή».

Ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει ότι δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο σε βάρος του Γ. Σανιδά για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Μάλιστα, ο αντεισαγγελέας του ΑΠ, διατυπώνει την άποψη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έπρεπε να ζητήσει εκ νέου από την Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου να διερευνήσει (βάσει του άρθρου 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), εάν ο κ. Σανιδάς έχει διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Ήδη κατά το παρελθόν έχουν τεθεί στο αρχείο οι μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του Γ. Σανιδά για την υπόθεση του Βατοπεδίου από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ. Επίσης, τέθηκε στο αρχείο και η έρευνα που διεξήχθη από τη Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατόπιν παραγγελίας της Εξεταστικής Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι. Η Εξεταστική Επιτροπή προ εννεαμήνου περίπου είχε διαβιβάσει στην Βουλή όλες τις καταθέσεις που είχαν γίνει για την υπόθεση του Βατοπεδίου και έκαναν αναφορά στο πρόσωπο του Γ. Σανιδά. Οι συνάδελφοι του τέως ανωτάτου Εισαγγελικού Λειτουργού αφού μελέτησαν το περιεχόμενο των καταθέσεων ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπή κατέληξαν ότι δεν έχει διαπραχθεί καμία ποινικά κολάσιμη πράξη από τον κ. Σανιδά και αρχειοθέτησαν την υπόθεση.