Για έκρηξη και φωτιά στη θάλασσα κάνει λόγο ο κυβερνήτης του άλλου Phantom F-4 το οποίο πετούσε σε ζεύγος με το μοιραίο αεροσκάφος, που κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή στην Ανδραβίδα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας και να αγνοείται ακόμα ο κυβερνήτης, Ευστάθιος Τσιτλακίδης.

«Στη διάρκεια μιας παρατεταμένης στροφής κι ενώ πετούσαμε σε ύψος 300 ποδών περίπου, γύρισα το κεφάλι μου να δω τον No2, αλλά δεν τον είδα. Ξανακοίταξα προς τα κάτω και είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα» φέρεται να είπε ο κυβερνήτης του άλλου μαχητικού όταν προσγειώθηκε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Star,

Η άσκηση που πραγματοποιούσε το ζεύγος των μαχητικών, ήταν μια δύσκολη άσκηση χαμηλών τακτικών στροφών, που συνήθως γίνεται σε ύψος ως 100 μέτρων. Στην άσκηση αυτή με τις πτήσεις και τους ελιγμούς σε χαμηλό υψόμετρο, οι πιλότοι των αεροσκαφών προσπαθούν να αποφύγουν τα εχθρικά ραντάρ.

Έως τώρα δεν έχουν γίνει σαφή τα αίτια της τραγωδίας, ενώ ποικίλλουν τα σενάρια για την πτώση του F4, από την πιθανότητα τεχνικής δυσλειτουργίας του αεροσκάφους, μέχρι και ανθρώπινο λάθος.

Συγκινητικά ήταν τα λόγια του αδελφού του αγνοούμενου κυβερνήτη, ο οποίος ρωτούσε τον δημοσιογράφο του Star με αγωνία εάν βρέθηκε ο αδελφός του, την ώρα που πήγαινε στους γονείς του. «Μιλάω τακτικά με τον αδελφό μου. Τώρα δεν είμαι σε κατάσταση να μιλήσω…».