Ήταν λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, όταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως, εξάλλου, επιθυμούσε ο ίδιος. Νωρίτερα, είχε τελεστεί τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως, παρουσία πλήθους κόσμου και υψηλών προσκεκλημένων.

Η σορός έφτασε στο Τατόι, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λίγο μετά τις 15:00. Την αυτοκινητοπομπή περίμενε πλήθος κόσμου στην είσοδο των κτημάτων Τατοΐου. Είχε προηγηθεί η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή των δώδεκα αρχιερέων, μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και άλλων ιεραρχών.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος: «Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», σημείωσε εισαγωγικά και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.

Αναφέρθηκε, όμως, και στα γεγονότα κατάλυσης της δημοκρατίας: «Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπους ανατροπής των πραξικοπηματιών».

Και ο Παύλος υποσχέθηκε, εν κατακλείδι, ότι τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου θα διαφυλάξουν την κληρονομιά του και «θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα». Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα αμέσως μετά, ενώ εμφανώς συγκινημένη τον άκουγε η μητέρα του, Άννα-Μαρία. Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία, έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών λίγο μετά τις 12:00 για την κηδεία, συνοδευόμενη από τη σύζυγο του γιου της Παύλου, Μαρί Σαντάλ.

Εμφανής ήταν η συγκίνησή της την ώρα που έφτανε στη Μητρόπολη, με την Άννα Μαρία να ευχαριστεί τον συγκεντρωμένο κόσμο και να μπαίνει στη συνέχεια μαζί με τον γιο της Παύλο μέσα στον ιερό ναό.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της, Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Από πολιτικά πρόσωπα προσήλθαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, Γεωργία, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και η ευρωβουλευτής, επίσης του κυβερνώντος κόμματος, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.

Οι εκπρόσωποι των βασιλικών οίκων της Ευρώπης στην κηδεία

Από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, παρούσα ήταν, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.

Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, επίσης η αδελφή της, Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Από τη Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

Το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη

Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από τα ξημερώματα για το τελευταίο αντίο. Η ουρά ήταν τόσο μεγάλη που έφτανε μέχρι την Καπνικαρέα.

Όταν τελείωσε η κηδεία και το φέρετρο βγήκε από τη Μητρόπολη, το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να φωνάζει «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» ενώ έψαλαν και τον Εθνικό Ύμνο.

Τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου κρατούσαν τα παράσημά του ενώ ο σύζυγος της πρωτότοκης κόρης του, Αλεξίας κρατούσε το χρυσό ολυμπιακό του μετάλλιο. Η Αλεξία κράτησε το σπαθί του.

Το μενού στο γεύμα για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου στη «Μεγάλη Βρετανία»

Δείπνο της οικογένειας τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μετά την κηδεία του

Μετά την ολοκλήρωση της ταφής του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι, η οικογένειά του παρέθεσε γεύμα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στους περίπου 200 προσκεκλημένους που ήρθαν στην Ελλάδα για την κηδεία.

Το γεύμα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00, όταν και αποχώρησε η σύζυγος του τέως Βασιλιά, Άννα – Μαρία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκτός από την παραδοσιακή ψαρόσουπα, το μενού του γεύματος περιλάμβανε καραβίδες, γαρίδες, σφυρίδα και καλαμάρια.