Η Εύβοια «χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της αλλά και προβληματισμό στους σεισμολόγους. Οι σεισμολόγοι θα ξεκινήσουν να αξιολογούν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, καθώς το ρήγμα δεν ήταν γνωστό. Ο πρώτος σεισμός έγινε το πρωί της Τρίτης και ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους. Χθες το βτάδυ ακολούθησε ένας ακόμη ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ, με τους επιστήμονες να ξεκινούν να μελετούν εκ νέου το φαινόμενο.

Από σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουν να αποφαίνονται για το κατά πόσο είναι ο κύριος σεισμός ο σεισμός των 5 Ρίχτερ. Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό ήταν άγνωστο, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλα ρήγματα που δεν είναι στην επιφάνεια και δεν είναι καταγεγραμμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Για τον ισχυρό σεισμό 5 Ρίχτερ στην Εύβοια μίλησε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας στον τηλεοπτικό σταθμό Open: «Όσο γίνονται σεισμοί στην περιοχή, αυτό είναι θετικό. Από χθες μετά τον 5,2 είχαμε περίπου 25 σεισμούς μικρούς. Έτσι φαίνεται ότι εκτονώνεται η κατάσταση, χωρίς όμως να ξέρουμε πόσο δυναμικό έχει η περιοχή γιατί δεν ξέρουμε τα ρήγματα της περιοχής στην ξηρά, στη θάλασσα τα έχουμε.

Θεωρούμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η σεισμική δραστηριότητα και δεν θα πάμε σε μεγάλα μεγέθη της τάξης των 6,5 βαθμών που δεν φαίνεται να έχει το δυναμικό η περιοχή για να μπορέσει να δώσει τέτοιο μεγάλο σεισμό.

Τα κτίρια στην περιοχή με βάση τη σεισμικότητα ως τώρα φαίνονται ιδιαίτερα ανθεκτικά. Παρακολουθούμε την ακολουθία με πολύ μεγάλη προσοχή.

Είναι μια από τις πιο ήσυχες περιοχές του ελληνικού χώρου. Στην ξηρά δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα ρήγματα. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το πολύ αρνητικό για να μας βάλει σε αρνητικές σκέψεις. Πιστεύω ότι η σεισμική δραστηριότητα θα μείνει στο ίδιο επίπεδο».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για τη σεισμική δόνηση στην Εύβοια αλλά και το ενδεχόμενο ενός «ντόμινο» σεισμών. «Από τις 25 Οκτωβρίου έχει συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή με μικρά μεγέθη» ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σημείωσε πως πρόκειται για μία προσεισμική ακολουθία η οποία έφτασε στους 4.7 βαθμούς ρίχτερ, που ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αφορά τον κύριο σεισμό.

«Η εκτίμηση που ειπώθηκε από ορισμένους συναδέρφους μου, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός,αυτός εχθές τέτοια ώρα και καθησύχασε αρκετό κόσμο, ήταν λανθασμένη» τόνισε.

«Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ολοκληρώνοντας, ο σεισμολόγος τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας και μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων.

«Δεν ξέρουμε αν τα 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός – Παρακολουθούμε το φαινόμενο»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε και στην ΕΡΤ σήμερα το πρωί και τόνισε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, επισημαίνοντας πως είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του από χθες για το αν ήταν τα 4,7 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός, γιατί από τις 25 Οκτωβρίου εξελίσσεται στη συγκεκριμένη περιοχή έντονη προσεισμική ακολουθία».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε εάν θα είχαμε τα 4,7 Ρίχτερ μόνο χθες αυτό θα ήταν πάρα πολύ πιθανό να είναι ένας κύριος σεισμός, όμως από τη στιγμή που εδώ και 40 μέρες σημειώνονται συνεχείς σεισμοί τότε αρχίζεις να υποψιάζεσαι. Γι’ αυτό και διερωτώμαστε αν είναι ο κύριος σεισμός και τα 5 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες το βράδυ. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αξιολογούμε την κατάσταση και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ιστορικό μεγάλο στην περιοχή αυτή, ωστόσο δεν αποτελεί και εγγύηση ότι δεν μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, και έφερε ως παράδειγμα το Αρκαλοχώρι και την Πάρνηθα. Με μεγάλη προσοχή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων παρακολουθούμε το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς για τις Αλκυονίδες, εξέφρασε την αντίθεσή του που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και κοντά στην Αττική. «Κακώς άνοιξε αυτή η συζήτηση, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ένδειξη που να αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου. Είναι εικασία και χρειάζεται να γίνει συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων» είπε.

Τσελέντης: Πάνω από 85 μετασεισμοί τη νύχτα – Πιστεύω ότι ήταν ο κύριος

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας μετά τον χθεσινοβραδινό μεγάλο σεισμό.

Όλη τη νύχτα, είπε είχαμε πάνω από 85 μετασεισμούς με μεγαλύτερο έναν 4,2. Ο κ.Τσελέντης εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος και από δω και πέρα δεν θα έχουμε κάποιον μεγαλύτερο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.