Σε έναν αγώνα δρόμου επιδίδεται Σε έναν τεράστιο αγώνα επιδίδεται αυτή την περίοδο η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου η Ελλάδα να εξασφαλίσει μια από τις πολυπόθητες θέσεις των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025 – 2026. Οι σχετικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2024 και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας για το λόγο αυτό θα επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο ταξιδιών και συναντήσεων ανά τον κόσμο. Ήδη έχει προβεί σε μια σειρά από ενέργειες και όπως σημειώνουν από το υπουργείο της Βασιλίσσης Σοφίας, έχουμε εξασφαλίσει περίπου 110 γραπτές δεσμεύσεις στήριξης, επί συνόλου 193 κρατών – μελών του Ο.Η.Ε.

Σε περίπτωση που καταλάβουμε μια από τις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αυξηθεί σημαντικά το κύρος της χώρας μας και βέβαια θα αποκτήσουμε ισχυρότερα διπλωματικά χαρτιά τόσο έναντι των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και γενικότερα στη γεωπολιτική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου.

Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (United Nations Security Council – UNSC) είναι ένα από τα έξι βασικά όργανα του Οργανισμού με αποστολή τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Επίσης, αποστολή του είναι η εισδοχή νέων μελών στον οργανισμό. Σε αντίθεση με την Γενική Συνέλευση έχει την εξουσία να αποφασίζει για σχετικά ζητήματα εκδίδοντας ψηφίσματα. Βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ όλα τα μέλη του Οργανισμού συμφωνούν να εκτελούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συνεπώς οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές και εκτελεστές απ’ όλα τα κράτη – μέλη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκροτείται από 15 μέλη εκ των οποίων τα πέντε είναι μόνιμα μέλη και τα δέκα είναι μη μόνιμα μέλη με θητεία δύο ετών. Τα μόνιμα μέλη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλική Δημοκρατία. Επίσης, υπάρχει πρόταση για την ανάδειξη της Ινδίας ως μόνιμο μέλος του οργανισμού.

Παράλληλα υπάρχουν άλλα δέκα μη μόνιμα μέλη, που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού μεταξύ των κρατών μελών για διετή θητεία. Σε αυτά ευελπιστεί η κυβέρνηση πως θα συμπεριληφθεί και η Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουμε αναλάβει δύο φορές τον ρόλο του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, την περίοδο 1952-1953 και το 2005-2006.