Ανησυχία προκαλούν στις Αρχάνες της Κρήτης τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εκδηλώθηκαν σε εκατοντάδες κατοίκους, που πολλοί, αποδίδουν στο νερό και στην ελλιπή χλωρίωση των δεξαμενών υδροδότησης.

Ο προϊστάμενος Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, σε δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί δείγματα από δεξαμενές νερού, σπίτια και σχολεία και τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται σήμερα.

Το φαινόμενο, όπως αναφέρει το ekriti.gr ξεκίνησε πριν από περίπου 2 εβδομάδες από δημοτικό σχολείο των Αρχανών και γρήγορα εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την κοινότητα.

«Η πρώτη εικόνα που έχουμε, παραπέμπει εντεροϊό και συγκεκριμένα σε ιογενή γαστρεντερίτιδα, η οποία δεν φαίνεται να έχει σχέση με το νερό. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται πολύ εύκολα», είπε ο κ. Λουμπούνης. Τα συμπτώματα που έχουν όσοι νόσησαν είναι διάρροια, έμετοι και σε λιγότερες περιπτώσεις πυρετός και το κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι η νόηση διαρκεί 1,5 με δύο 24ωρα. Η μικροβιακή γαστρεντερίτιδα δίνει πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα, και σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται και νοσηλεία.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές απαντήσεις θα δοθούν μετά την ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν. Αξίζει να τονίσουμε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες νόσησαν περίπου 300 άτομα στις Αρχάνες.