Ο Σταύρος Ψυχάρης θεωρούνταν ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες της πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής ζωής της χώρας καθώς κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης δημοσιογραφικής και εκδοτικής του σταδιοδρομίας, υπήρξε προνομιακός συνομιλητής πολλών πρωθυπουργών και κυρίως του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Σίγουρα δεν ήμουν κομμουνιστής»

Γεννήθηκε σε μια ταραγμένη πολιτικά περίοδο για τη χώρα, το 1945. Η χώρα λίγους μήνες νωρίτερα είχε απελευθερωθεί από τους Γερμανούς κατακτητές και ετοιμαζόταν να εισέλθει στον Εμφύλιο. Ο πατέρας του ήταν κομμουνιστής και ο θείος του Κώστας Λουλές, ηγετικό στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ. Ο ίδιος γράφτηκε στον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο και ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 1965 στην αριστερή εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή».

«Σίγουρα δεν ήμουν κομμουνιστής, ήμουν πρόθυμος να δίνω μάχες υπέρ των ιδεών μου, οι οποίες ήταν αντίθετες μ’ αυτές των κομμουνιστών. […] 70 χρόνια στο ιστορικό γίγνεσθαι είναι ελάχιστος χρόνος. Αυτή η παρένθεση στην ιστορία των ανθρώπων, αργότερα θα περιγράφεται σε υποσημειώσεις της Ιστορίας», δήλωνε στο περιοδικό Flash, τον Ιούλιο του 1993.

Κοινοβουλευτικός συντάκτης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, προσλαμβάνεται ως κοινοβουλευτικός συντάκτης στην εφημερίδα Έθνος, αν και είναι απορίας άξιον τί είδους κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ υπήρχε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Το περιοδικό Αντί πάντως το είχε κατηγορήσει στο τεύχος Νοεμβρίου 1995 για στενές σχέσεις με τη δικτατορία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έγινε κουμπάρος του ο χουντικός υπουργός Τύπου Βύρων Σταματόπουλος, που βάπτισε τον μεγαλύτερο από τους δύο γιους του που απέκτησε με την πρώτη του σύζυγο Δέσποινα, τον Παναγιώτη. Παρεμπιπτόντως, τον δεύτερο γιο του από τον πρώτο γάμο, τον Ανδρέα Ψυχάρη (που κατόπιν θα γινόταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας) τον βάπτισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ το τρίτο του παιδί, από τον δεύτερο γάμο με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσούτσουρα, το βάπτισε ο μεγαλοεκδότης Χρήστος Λαμπράκης και ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης.

Ο σταθμός στη δημοσιογραφική του καριέρα

Το 1972 θεωρείται σταθμός στην καριέρα του, καθώς ξεκινά να εργάζεται για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ), αρχικά ως δημοσιογράφος και εν συνεχεία ως πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Τα Νέα. Εκεί ξεκινά και η μακρόχρονη στενή φιλία του με τον επικεφαλής του ΔΟΛ, Χρήστο Λαμπράκη. Λένε, πως ήταν ο μόνος που έμπαινε στο γραφείο του ισχυρού άνδρα του οργανισμού, χωρίς να χτυπήσει την πόρτα.

Από δημοσιογράφος, διευθυντής

Μετά από περίπου μια δεκαετία στον ΔΟΛ, το φθινόπωρο του 1983, γίνεται διευθυντής στο Βήμα, που τότε κυκλοφορούσε ως καθημερινή εφημερίδα και όχι εβδομαδιαία. Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «πολλές εφημερίδες κάνουν στροφή και αλλάζουν πολιτική ενδυμασία, τη μια είναι έτσι και την άλλη αλλιώς. Η θέση του Βήματος πολιτικά είναι δεδομένη. […] Άλλες εφημερίδες μπορεί να είναι πότε από δω και πότε από κει. Γι’ αυτό και χάνουν αναγνώστες. Το Βήμα όμως και τα Νέα, δεν χάνουν αναγνώστες, γιατί είναι μόνιμα και σταθερά προσηλωμένα στα πιστεύω τους».

Διοικητής του Αγίου Όρους

Το 1996 διορίστηκε Διοικητής του Αγίου Όρους από την κυβέρνηση Σημίτη, θέση που διατήρησε μέχρι το 2001. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή του ΔΟΛ και από το Σεπτέμβριο του 2003 διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ομίλου. Μετά το θάνατο του δημιουργού του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη, του Χρήστου Λαμπράκη, αναλαμβάνει το 2009 την προεδρία, ενώ εκλέγεται πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, αναλαμβάνοντας ο ίδιος, εκτός από την έκδοση του Βήματος και την έκδοση της εφημερίδας Τα Νέα.

Τιμήθηκε στις 20 Ιουνίου 2010 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για την προσφορά του κατά την περίοδο που διετέλεσε Διοικητής του Αγίου Όρους με το οφίκιο του Μεγάλου Νοταρίου του Οικουμενικού Θρόνου.

Τα οικονομικά προβλήματα

Ο λόγος του, και κυρίως η γραφή του, ήταν παρεμβατική και είχε τη δυνατότητα να σηκώνει το τηλέφωνο και να καλεί τον εκάστοτε πρωθυπουργό προκειμένου να μάθει πληροφορίες. Τα τελευταία χρόνια, και ιδίως από το 2014 και μετά που ο ΔΟΛ αντιμετώπισε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ο Ψυχάρης θεωρήθηκε από τους βασικούς υπαίτιους. Οι τράπεζές δέσμευσαν λογαριασμούς για την αποπληρωμή δανείων του ομίλου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κατέβουν σε απεργία και λίγες ημέρες αργότερα να σταματήσει προσωρινά η κυκλοφορία των Νέων και του Βήματος. Στις 9 Απριλίου 2017, ο Σταύρος Ψυχάρης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον οργανισμό λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Μετά από ενάμιση μήνα, στις 31 Μαΐου, διεξήχθη διαγωνισμός για την πώληση του ΔΟΛ.