Ένα προσφυγόπουλο 6,5 ετών που έφτασε στην Ελλάδα τη Δευτέρα (28/2) από το Κίεβο φεύγοντας μακριά από τον πόλεμο στην Ουκρανία έκατσε ήδη στο θρανίο της πρώτης δημοτικού σε σχολείο της Δράμας με την εσνωμάτωσή του στην εκπαιδευτική κοινότητα να γίνεται με διαδικασίες εξπρές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, σε συνεργασία με τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευφροσύνη Παπαγεωργίου – Χαραλαμπίδου, σύμφωνα με το GRTimes.gr, κίνησαν τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε το προσφυγόπουλο να καθίσει από χθες Τρίτη (1/3) στα θρανία της Α’ Δημοτικού. Το παιδί όπως αναφέρουν χρειάστηκε να φύγει εν μέσω βομβαρδισμών, με τον πατέρα του να μένει πίσω

«Το συγγενικό πρόσωπο που φιλοξενεί την οικογένεια του παιδιού έχει επίσης ένα εγγόνι στην ίδια ηλικία που μιλά καλά τη γλώσσα και πηγαίνει στο ίδιο σχολείο. Θα βοηθήσει το προσφυγόπουλο να εγκλιματιστεί άμεσα στο σχολικό περιβάλλον. Εμείς από την πλευρά μας, μαζί με τη διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν θέλαμε να χαθεί καθόλου χρόνος, γνωρίζοντας την “οδύσσεια” που βίωσαν μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα τα μέλη της οικογένειας. Αντίθετα θέλαμε να νιώσουν οικειότητα, όσο αυτό είναι δυνατόν, από τη στιγμή που ο πατέρας του έχει επιστρατευθεί και έχει μείνει στο Κίεβο» ανέφερε στο GRTimes, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ που υποδέχτηκε χθες τις δύο οικογένειες που έφτασαν από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας στο γραφείο του.

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πρόσφυγες από την Ουκρανία στα σύνορα με Σλοβακία

«Έφυγαν άρον άρον εν μέσω βομβαρδισμένων»

Ο κ. Παπαεμμανουήλ περιέγραψε το πώς κατάφεραν να φτάσουν στη Δράμα εξηγώντας ότι χρειάστηκε «να φύγουν άρον – άρον μόνοι και εν μέσω βομβαρδισμών. Όταν έφτασαν στα σύνορα με τη Μολδαβία, γιατί στη συνέχεια ήρθαν στη Θεσσαλονίκη αεροπορικώς από το Βουκουρέστι, έμειναν από βενζίνη. Χρειάστηκε να περιμένουν 3,5 ώρες για να μπορέσουν να βάλουν 10 ευρώ βενζίνη».

«Όσο οι οικογένειες βρισκόταν στην αντιπεριφέρεια επικοινώνησαν με τους δικούς τους στην Ουκρανία και έτσι ενημερωθήκαμε και εμείς ότι οι Ρώσοι έχουν βομβαρδίσει σχολικά συγκροτήματα και νοσοκομεία. Αυτοί που έμειναν πίσω βιώνουν τη φρίκη του πολέμου» πρόσθεσε.

«Η προσφυγομάνα πόλη μας έτοιμη να αγκαλιάσει και άλλους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν»

Σε ερώτηση για το αν μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες αφίξεις προσφύγων από την Ουκρανία, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας τόνισε ότι «η προσφυγομάνα πόλη μας, είναι έτοιμη να αγκαλιάσει περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να έρθουν και να νιώσουν ότι βρίσκονται σε έναν φιλόξενο τόπο.

Εγώ απηύθυνα κάλεσμα, γνωρίζοντας βέβαια ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχουν δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Ωστόσο, έχω έρθει σε επικοινωνία με κάποιες οικογένειες με τις οποίες έχουμε συζητήσει το ενδεχόμενο της φιλοξενίας και η ανταπόκρισή τους ήταν πολύ θετική».