Η συντριπτική πλειοψηφία των υπηκόων τρίτων χωρών που μένουν στην Ελλάδα εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η μη κυβερνητική οργάνωση SolidarityNow.

Από τα ευρήματα προκύπτει ότι το 81% των συμμετεχόντων είχε εμβολιαστεί παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετώπισαν. Οι περισσότεροι (62%) δήλωσαν ότι προχώρησαν στον εμβολιασμό για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους φίλους και την οικογένειά τους, το 28% για να κυκλοφορούν ελεύθερα και το 12% επειδή ήταν υποχρεωμένοι από την εργασία τους.

Ακολουθούν αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας:

  • Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα και είναι δικαιούχοι άδειας παραμονής έχουν πρόσβαση στο σύστημα εμβολιασμού είτε ανεξάρτητα είτε μέσω της υποστήριξης από ΜΚΟ ή/και φίλων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • 81% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν εμβολιασμένοι.
  • Για το 16% οι κύριοι λόγοι μη εμβολιασμού ήταν προσωπικοί και για το 14% νομικοί (έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων).
  • Κοινή πρόκληση τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους μη εμβολιασμένους ήταν η έλλειψη γνώσης σχετικά με τη διαδικασία εμβολιασμού.
  • Πάνω από το 10% αντιμετώπιζε προβλήματα σχετικά με τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης.
  • Μόνο το 9% αισθάνεται ανασφάλεια σχετικά με το εμβόλιο.

Δημογραφικά στοιχεία συμμετεχόντων

Σύμφωνα με το SolidarityNow το 75% των συμμετεχόντων ήταν άντρες (18-40 ετών) και 5% ήταν ανήλικοι, κυρίως ασυνόδευτοι. Το 24% των συμμετεχόντων ήταν από το Αφγανιστάν, στη συνέχεια από το Πακιστάν, το Ιράν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το 50% ήταν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και το 38% έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες ή έχουν στην κατοχή τους άδεια παραμονής. 12% δεν μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα λόγω πρώτης απόρριψης του αιτήματος ασύλου τους, 3% έχει λάβει δεύτερη απορριπτική απόφαση, και 13% είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά κυρίως από το Πακιστάν.

Σημειώνεται, ότι η έρευνα ήταν μια πρωτοβουλία της ομάδας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας του SolidarityNow, η λειτουργία του οποίου υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του ΙΣΝ για τον COVID-19.