Το μυαλό του ανθρώπου είναι κάτι το εκπληκτικό. Είναι υπέροχο, αλλά συνάμα είναι και ένας μεγάλος ψεύτης που μας πείθει να μην κάνουμε πράγματα τα οποία μπορούμε και επίσης μας σταματά από πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν δραματικά τη ζωή μας.

Βασική αιτία γι’ αυτό είναι ότι το μυαλό μας επιζητεί την άνεση και την καλοπέραση και όποτε το πιέζουμε για κάτι άλλο, όπως γυμναστική, υγιεινή διατροφή, περισσότερη προσπάθεια για επαγγελματική επιτυχία και άλλα, αντιδρά λέγοντας μας πολλά ψέματα και δικαιολογίες.

Διαβάστε 13 ψέματα που λίγο-πολύ όλοι έχουμε επικαλεστεί…

1. «Δεν μπορώ να το κάνω»

Πρόκειται για κλασική δικαιολογία που μας εμποδίζει από οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή μας. Ωστόσο μπορούμε απλά να δούμε ανθρώπους που θεωρούμε λιγότερο ικανούς να κάνουν πράγματα που εμείς λέμε ότι δεν μπορούμε.

2. «Αυτός/αυτή μπορεί να το κάνει, αλλά δεν ισχύει για μένα»

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα σε ό,τι αφορά καθημερινούς, απλούς ανθρώπους. Γιατί να μην μπορεί κάποιος να τρέξει στο μαραθώνιο όταν το κάνουν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή μαμάδες με παιδιά που όλη μέρα τρέχουν για να τα φροντίσουν και έχουν ελάχιστον ή σχεδόν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους;

3. «Χρειάζομαι το…»

Αρκεί να συμπληρώσετε το κενό. Χρειάζομαι το ποτό, το τσιγάρο, τον καφέ μου, τα γλυκά. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει.

4. «Η ζωή είναι ωραία»

Οπότε αν δε φάτε πατατάκια γίνεται άσχημη;

5. «Δεν ξέρω πώς»

Αυτή είναι μία συνηθισμένη απάντηση κάποιου που του ζητούν να γίνει κάτι, όμως γίνεται να μάθει κανείς να το κάνει.

6. «Μπορώ να το κάνω αργότερα»

Φυσικά, μπορείτε να αφήσετε κάτι για μετά, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι και μετά το ίδιο πράγμα θα σκεφτείτε. Στην πραγματικότητα, αναβάλλοντας κάτι για μετά δημιουργείτε ένα κακό προηγούμενο για την επόμενη φορά.

7. «Μία φορά δεν πειράζει»

Η αλήθεια είναι ότι όντως «μία φορά δεν πειράζει». Αν είναι όντως μία φορά…

8. «Δεν έχω όρεξη»

9. «Είμαι κουρασμένος»

10. «Μου αξίζει ένα διάλειμμα»

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε σας αξίζει μία ανταμοιβή για τον κόπο σας, θα πρέπει να γίνεται σε μία βάση λογικής.

11. «Δε θα ήταν καλά να σταματούσαμε»

Όπως και στην περίπτωση του 8 και του 9, πρόκειται για το μυαλό σας που παίζει παιχνίδια και που αναζητά την καλοπέραση.

12. «Το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο σημαντικό»

Είναι μία πολύ συχνή δικαιολογία για να μην κάνουμε κάτι. Ωστόσο ακόμη και αν το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας δεν πρόκειται να είναι και τόσο σημαντικό, η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία είναι σημαντική.

13. «Φοβάμαι»

Αυτή είναι μία ειλικρινής δικαιολογία και είναι και αρκετά δύσκολο να παραδεχτούμε στον εαυτό μας ότι φοβόμαστε για το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας. Όμως τι νόημα έχει αν δεν προσπαθήσουμε;