Για την ανησυχία που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία φαίνεται πως έχει τη δυναμική να είναι υπερμεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια μίλησε ο Ιωάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Ο κ. Πρασσάς, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, είπε ότι εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δεν γνωρίζουμε πόσο χειρότερο είναι το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με τα τρία ήδη γνωστά στελέχη κορονοϊού.

«Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις, κατά βάση όσον αφορά την δυναμική που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να υπεκφεύγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων, να είναι στέλεχος που μπορεί να το κάνει καλύτερα από τα υπόλοιπα» πρόσθεσε.

«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, Delta» υποστήριξε.

Οι δύο σχολές μεταλλάξεων

Εξήγησε πως μέχρι τώρα οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, ανήκαν σε δύο σχολές. Από τη μια στις υπερματαδοτικές μεταλλάξεις και από την άλλη στις μεταλλάξεις που είναι ανθεκτικές στο εμβόλιο, αλλά δεν ήταν αρκετά μεταδοτικές. Η νέα παραλλαγή «έχει τη δυναμική να συνδυάζει αυτά τα δύο κακά» υποστήριξε ο κ. Πρασσάς.

Με βάση το παραπάνω αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η παρατήρηση πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι υπερμεταδοτική και ταυτόχρονα ανθεκτική στο εμβόλιο.

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ο καθηγητής τόνισε πως, εφόσον λάβουμε υπ’ όψιν τις στοιχεία που συνηγορούν στο ότι το στέλεχος Όμικρον είναι πιο μεταδοτικό, εάν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κοντά στο 1, είναι εθνικής σημασίας η προσπάθεια να ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας αρκετά κάτω από αυτό το νούμερο.

«Ώστε να έχουμε ένα μικρό παραθυράκι σε περίπτωση που έρθει το Όμικρον να μην πλημμυρίσει ακόμη περισσότερο το σπίτι μας», είπε προσθέτοντας ότι «είναι μια κρίση συλλογικής υγείας».