Την πρώτη τους νύχτα με μέτρα από τα παλιά έζησαν η Θεσσαλονίκη και πολλές περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας που άρχισαν να πληρώνουν το βαρύ τίμημα του χαμηλού εμβολιασμού.

της Γεωργίας Αθ.Σκιτζή

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και άλλο με τις ΜΕΘ να είναι μια ανάσα από το 100% της πληρότητάς τους και με τον εντυπωσιακό αριθμό που δεν είναι μια απλή στατιστική αλλά μια πραγματικότητα, 4 στα 10 κρούσματα να εντοπίζονται το τελευταίο 24ωρο σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Τι θα γίνει με τις παρελάσεις

Στις αρχές της εβδομάδας η επιτροπή των ειδικών θα κάνει μια πρώτη συνεδρίαση για να εκτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Θεσσαλονίκη και άλλες κόκκινες περιοχές. Όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το ενδεχόμενο ενός lockdown από τα παλιά αποκλείεται. Αυτό που δεν αποκλείεται είναι να δούμε σε περιοχές που τα πράγματα θα ξεφύγουν ματαίωση των παρελάσεων.

Για να αλλάξει η κατάσταση θα πρέπει περιοχές με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που μετά βίας φτάνουν το 40% και 50%, να κάνουν την έκπληξη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που δεν επιτρέπουν να «ξεκοκκινίσουν» περιοχές και να επανέλθει η κανονικότητα.

Ειδικά στην Θεσσαλονίκη, οι εορτασμοί για το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου, έχουν μπει στο μικροσκόπιο και μέχρι την τελευταία στιγμή όλα θα είναι ανοικτά. Το ίδιο και στην Λάρισα που πάλι είχε τριψήφια κρούσματα την Παρασκευή και έφτασε τα 192. Κυβέρνηση και ειδικοί σε άμεση συνεννόηση θα βλέπουν τα στοιχεία μέχρι την τελευταία στιγμή και μόνο αν είναι εντελώς σίγουροι θα δίνουν το πράσινο φως για παρελάσεις και εορτασμούς.

Η πανδημία κατεβαίνει και στο Νότο – Η ανησυχία του Μαξίμου

Τα «αναχώματα» που μπορούν να στηθούν για την ανάσχεση της πανδημίας είναι πλέον λίγα και στην κυβέρνηση το γνωρίζουν καλά. Αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί τότε αναπόφευκτα με τον καιρό να αγριεύει και τους κλειστούς χώρους να γεμίζουν η διασπορά του κορονοϊού είναι βέβαιη.

Την ίδια ώρα οι διαμαρτυρίες των εμβολιασμένων αρχίζουν και εντείνονται όπως και των επαγγελματιών, καθώς ένα νέο κλείσιμο θα ήταν γι’ αυτούς «ξαφνικός θάνατος». Ένα επίσης βασικό αξίωμα είναι ότι η οικονομία δεν θα άντεχε σε καμία περίπτωση ένα νέο σκληρό lockdown. Η μόνη λύση είναι να πειστούν να εμβολιαστούν εκείνοι που δεν είναι κάθετα αντίθετοι αλλά έχουν αμφιβολίες ή φόβο. Και αυτά θα διαλυθούν μόνο με σωστή ενημέρωση.

Τραγική εικόνα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Το ΕΣΥ σε γενικές γραμμές δεν πιέζεται όπως έχει πιεστεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Όμως, η εικόνα στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας δεν είναι ρόδινη. Σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει πτώση και το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ φτάνει το 68,7%. Αντίθετα, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας το πρόβλημα είναι μεγάλο.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΣΕ ΜΕΘ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη.

Ελάχιστες είναι οι διαθέσιμες ΜΕΘ σε Κατερίνη, Γιαννιτσά, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη. Όταν θα αρχίσουν αναγκαστικά και οι διακομιδές ασθενών από την μια πόλη σε άλλη το φάντασμα του περασμένου Νοεμβρίου θα αρχίσει να γίνεται πιο ορατό και τότε το παιχνίδι θα έχει χαθεί οριστικά.