Το πνεύμα της αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη της Αττικής, εντός και εκτός λεκανοπεδίου. Τεράστια και συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών, στην προσπάθεια που κάνουν οι δήμοι, ώστε να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης και να σταλούν ως ενίσχυση στους πυρόπληκτους κατοίκους της Εύβοιας, της Ηλείας και των βορείων τμημάτων της Περιφέρειας, που έχουν πληγεί ή πλήττονται από πυρκαγιές, αλλά και προς τις δυνάμεις κατάσβεσης που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, σε κάθε δήμο, προσέρχονται στα σημεία συγκέντρωσης και συνδράμουν με ό,τι μπορεί ο καθένας, με αποτέλεσμα στους δήμους να έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος όγκος τροφίμων, νερών και ειδών πρώτης ανάγκης και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αποστολές με μέσα των ίδιων των δήμων.

Σημειώνουμε πως ανάμεσα στα είδη που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες είναι τροφές μακράς διαρκείας (μακαρόνια, ρύζι κ.ά.), κονσέρβες και ξηρά τρόφιμα (μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, μπάρες δημητριακών κ.ά.), εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, γάλα συμπυκνωμένο, ζωοτροφές, είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, χαρτί κουζίνας και τουαλέτας), μωρομάντηλα, πάνες –παιδικές και ενηλίκων, αντισηπτικά, μάσκες, πετσέτες, φακοί, γάζες, επίδεσμοι, κρέμες φαρμακευτικές, αλοιφές εγκαυμάτων και παυσίπονα.

Η συγκέντρωση των ειδών αυτών στους περισσότερους δήμους συνεχίζεται καθημερινά.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από την Περιφέρεια Κρήτης

Πρωτοβουλία να συγκεντρώσει είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους των πληγέντων- πυρόπληκτων περιοχών αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κρήτης μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές συμπαραστεκόμενη στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών των περιοχών αυτών.

Πολίτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, μπορούν να προσέρχονται στην κεντρική αποθήκη της Περιφέρειας Κρήτης που βρίσκεται επί της οδού Μάχης Κρήτης και Ηφαίστου γωνία (Περιοχή Τάλως) και να παραδίδουν τα προϊόντα που θέλουν να προσφέρουν στους πληγέντες. Η συνδρομή όλων σύμφωνα με τη περιφερειακή Αρχή, κρίνεται πολύ σημαντική για τις κρίσιμες ώρες που βιώνει η χώρα. Για τα είδη που θα παραδοθούν θα υπάρχει εσωτερική επιτροπή παραλαβής και διαχείρισης υλικού και οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2810528552 και 2813410219.

Η παραλαβή των προϊόντων θα ξεκινήσει από αύριο Τετάρτη 11 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 20 Αυγούστου και ώρες 9:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.

Σε συνεννόηση με φορείς της Αυτοδιοίκησης των πληγέντων περιοχών τα είδη που μπορούν να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες κατά προτίμηση είναι: «Συσκευασμένα τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση (παστέλια, μπάρες πρωτεΐνης, κονσέρβες, χυμοί, γάλα, λάδι λίτρου, σάλτσες-πουμαρό, αλάτι και πιπέρι, μπισκότα, παξιμάδια, ξηροί καρποί, φρυγανιές, ψωμί τοστ, κονσέρβες, μακαρόνια, ρύζι κλπ), Εμφιαλωμένο νερό, Καθαριστικά είδη (απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων, χλωρίνη, σκούπες, σφουγγαρίστρες, χαρτί κουζίνας, χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες κλπ), Ιατρικές Μάσκες προστασίας, Βρεφικά είδη (γάλα βρεφικό, κρέμες, μωρομάντηλα, πάνες), Φάρμακα (παυσίπονα και ασπιρίνες), Φαρμακευτικά είδη (βαζελινούχες γάζες, επιδέσμους, βαμβάκι, αντισηπτικά, betadine, βιταμίνες, φυσιολογικοί οροί, κολλύρια, κρέμες για εγκαύματα, οινόπνευμα, γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά σπρέι κλπ), Είδη ατομικής υγιεινής (σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, σφουγγάρια, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες κλπ) και Τροφές ζώων».

Χιλιάδες εμφιαλωμένα νερά από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης

Mπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, 3.500 σε ποσότητα, παρέδωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης για τις ανάγκες των πυρόπληκτων οικογενειών που δοκιμάζονται έντονα τις τελευταίες ημέρες.

Διοίκηση και εργαζόμενοι του ΟΑΚ με πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου του Άρη Παπαδογιάννη, προχώρησε στην προμήθεια σημαντικής ποσότητας εμφιαλωμένου νερού, από Χανιώτικη εταιρία εμφιάλωσης τα οποία παραδόθηκαν για αποστολή, στις οικογένειες που το έχουν μεγάλη ανάγκη. Τα νερά του 1½ λίτρου, τις επόμενες ώρες, θα παραδοθούν σε πυρόπληκτες οικογένειες της χώρας και όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο. κ. Παπαδογιάννης: «Ως Οργανισμός έχουμε στο επίκεντρο μας, το ύψιστο αγαθό του νερού. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα, με εκατοντάδες οικογένειες να δοκιμάζονται, από τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών, αποφασίσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη, να συμβάλουμε κι εμείς με τον δικό μας τρόπο, στην αντιμετώπιση των πρώτων βασικών αναγκών αυτής της κατάστασης, προσφέροντας σε συνεργασία με την εταιρία “Νερά Κρήτης”, μια σημαντική ποσότητα εμφιαλωμένου νερού. Η σκέψη μας, είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται. Ο Ο.Α.Κ. θα είναι πάντα αρωγός, σε τέτοιες προσπάθειες, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη καταστροφή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Λευτέρης Κοπάσης έκανε λόγο για πρωτοβουλία η οποία είναι, όπως είπε, «το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε, απέναντι σε όλους αυτούς τους συνανθρώπους, που καταστράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Είναι μια συμβολική κίνηση, που ευχόμαστε σε αυτή την δύσκολη περίοδο, να βοηθήσει τις οικογένειες εκείνες, που προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει, όπως ανακοινώθηκε, «πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των δράσεων στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών και ήδη οι υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση δράσεων».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, «η μάχη που δώσαμε -και ακόμα δίνουμε- με τις φλόγες, ενισχύοντας με κάθε δυνατό τρόπο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στο πλευρό των δήμων, των πολιτών και των εθελοντών, γνωρίζουμε καλά ότι είναι μόνο η πρώτη, μίας σειράς μαχών που έχουμε μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, αλλά και για να στηρίξουμε τους πολίτες που επλήγησαν».

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε σχετικά με τις δράσεις, «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθ’ όλο το διάστημα της μεγάλη πυρκαγιάς στην Ηλεία διέθεσε στόλο άνω των 50 μηχανημάτων και οχημάτων, συμβάλλοντας μαζί με τις δυνάμεις των δήμων στην προστασία των οικισμών, μέσω της διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, μεταφοράς νερού για τα πυροσβεστικά οχήματα, μετακίνησης εθελοντικών ομάδων και πολιτών, ενώ παράλληλα παρείχε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό στα σώματα ασφαλείας και στις κοινότητες που απειλήθηκαν από τις φλόγες».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, έχουν ξεκινήσει οι εξής δράσεις:

  • Άρχισε η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν, ώστε το σχετικό αίτημα να διαβιβαστεί στη διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείο Μεταφορών.
  • Συγκροτούνται από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες επιτροπές εκτίμησης και καταγραφής ζημιών στις επιχειρήσεις.
  • Σε συνεργασία με τους δήμους και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας διενεργείται έλεγχος για βλάβες σε κρίσιμες υποδομές (ύδρευση, άρδευση, δρόμοι, κλπ) και τεχνικά έργα, ενώ οι επόπτες δημόσιας υγείας διενεργούν ελέγχους καταλληλότητας τροφίμων.
  • Η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προχώρησε σε αρχική εκτίμηση των ζημιών που υπέστη το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ προχωράει και σε έλεγχο των άλλων βλαβών που έχουν υποστεί οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
  • Η διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας υλοποιεί δράσεις υγειονομικής περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών που επλήγησαν.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «ο Νεκτάριος Φρμάκης διαβίβασε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, την αρχική εκτίμηση αναγκών στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσων και ταχέων δράσεων αποκατάστασης καθώς και τη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και το χαρακτηριστικό των πολλών και μικρών κλήρων».

Παράλληλα επισήμανε, «το ζήτημα της έλλειψης ζωοτροφών και περιοχών βόσκησης που πρόκειται να ανακύψει, θέτοντας υπόψη του υπουργείου πρόταση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας για απευθείας πίστωση πόρων αποζημίωσης για την κάλυψη διατροφικών αναγκών της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιθανής καθυστέρησης λόγω γραφειοκρατίας».

Επίσης, υπογραμμίζει «την ανάγκη μελέτης για την οριοθέτηση νέων βοσκοτόπων, καθώς και στις πυρόπληκτες και αναδασωτέες περιοχές, προφανώς δεν θα μπορεί να υπάρξει βόσκηση για τα επόμενα χρόνια».

Ακόμη, με επιστολή του προς τους υπουργούς, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, «θέτει την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης αντιδιαβρωτικών έργων».

Τέλος, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ζήτησε «τη σύγκληση εκτάκτου συμβουλίου του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αρωγή στις πυρόπληκτες Περιφέρειες της χώρας».