Οι τελευταίοι χρονικά μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις με θερμοκρασίες καλοκαιριού, με μάσκες στο πρόσωπο, με τα αποτελέσματα των self test ανά χείρας και με ζήλο για να βρεθούν με τους φίλους τους στην αυλή αλλά και με ερωτήματα που θυμίζουν ότι τα παιδιά… είναι παιδιά.

Δύο περίπου μήνες από το κλείσιμο λόγω σεισμών και κορονοϊού, οι μαθητές της Λάρισας καλούνται να επιστρέψουν στην παλιά κλασσική διαδικασία εκπαίδευσης. Σαν άλλη όμως πρώτη ημέρα της σχολικής σεζόν καταγράφηκαν και περίεργα περιστατικά από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Περιστατικά που παρουσιάζει το Larissanet.gr και περιγράφουν ενδεικτικά το κλίμα της εποχής και τα δεδομένα των συνθηκών.

«Κάνατε όλοι το self test παιδιά μου;»

«Εγώ κυρία δεν το έκανα. Να και το χαρτί μου»

Ακούστηκε σε νηπιαγωγείο της πόλης. Μόνο που όταν πήρε το χαρτί στα χέρια της η κυρία είδε πως υπήρχε η ένδειξη ότι όχι μόνο το έκανε αλλά πήγαν όλα καλά. Ποιόν να πιστέψει όμως η κυρία; Αποφάσισε να πιστέψει την μαμά.

«Καλώς σας βρήκα παιδιά μου»

«Καλώς σας βρήκαμε κυρία. Ξέρετε πότε θα κλείνουμε για καλοκαίρι;»

Τα παιδιά ασυγκράτητα με τον καιρό έξω να θυμίζει καλοκαίρι δεν σκέφτονται τίποτα άλλο πλέον εκτός από τα μπάνια στις παραλίες. Ήδη βέβαια αρκετά έχουν μετρήσει και βουτιές αλλά και… παγωτά.

«Κύριε τώρα εμείς είμαστε ακόμα Δευτέρα δημοτικού;» ρωτούσε επίμονα ένα πρωτάκι καθώς θεωρούσε πως μετά τις διακοπές αλλάζει και τάξη.

«Τα παιδιά φάνηκαν μουδιασμένα σ’ αυτήν την πρώτη ημέρα. Είναι όλα περίεργα σαν δεδομένα και συνθήκες και το μόνο που περιμένουμε είναι να ολοκληρωθεί κι αυτήν η σεζόν με τις μικρότερες απώλειες. Ας είναι τουλάχιστον η τελευταία που διεξάγεται με αυτόν τον περιπετειώδη τρόπο» εξηγεί εκπαιδευτικός στο Larissanet.gr κάτι που φυσικά βρίσκει σύμφωνους αν μη τι άλλο και τους περισσότερους γονείς που είδαν την καθημερινότητά στο σπίτι να αλλάζει τελείως.

Self test

Κοντά στα 3.000 υπολογίστηκαν χθες τα συνολικά θετικά σελφ τεστ σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία σε πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Εκτιμάται ότι ο συνολικός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται σε 1,7 εκατ. άτομα, ενώ ο μισός πληθυσμός έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Πότε κλείνουν τα σχολεία

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από την υφυπουργό Παιδείας κ. Μακρή:

  • Τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν στις 25 Ιουνίου
  • Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα κλείσουν στις 11 Ιουνίου
  • Στις 14 Ιουνίου θα αρχίσουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΓΕΛ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να αποτιμήσει τα κενά που υπάρχουν από την έως τώρα εκπαιδευτική διαδικασία. Θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει, όπως έγινε και πέρσι, ένας επαναπροσδιορισμός της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.

Δηλαδή εκτάκτως τα σχολεία να ανοίξουν λίγες μέρες νωρίτερα -με πιθανότερο σενάριο την έναρξη των μαθημάτων μια εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι συνήθως- προκειμένου να κερδηθεί η χαμένη ύλη.