Οι εμβολιασμένοι Βρετανοί με διαβατήρια Covid θα μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία μέχρι τις 28 Ιουνίου, ενώ η Ελλάδα τονίζει ότι αρκεί η κάρτα εμβολιασμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), γράφει η Daily Mail.

Ο βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, θα έχει συζητήσεις με τους G7 στη σύνοδο της Κορνουάλης μεταξύ 11 και 13 Ιουνίου για να συζητηθεί η απελευθέρωση των ταξιδιών σε δημοφιλείς προορισμούς. Ο Σαπς θα υποστηρίξει ότι πρέπει να συμφωνηθούν διεθνή στάνταρντ για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες που πηγαίνουν σε χώρες της «πράσινης λίστας», οι οποίοι δείχνουν ψηφιακή απόδειξη του εμβολιασμού, ένα αρνητικό τεστ ή απόδειξη της ανοσίας τους κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων.

Θα υπάρχουν επίσης συνομιλίες για διμερείς «ταξιδιωτικούς διαδρόμους» με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και άλλα κράτη σε επιβάτες με διαβατήριο Covid, αναφέρει η Daily Telegraph.

Η Ελλάδα όμως, η οποία ανοίγει τα σύνορά της στις 15 Μαΐου – δύο ημέρες προτού το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέψει τα ταξίδια – έχει τα δικά της σχέδια για τώρα, αναφέρει το δημοσίευμα της Mail.

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε στους The Times ότι η χώρα θα ανοίξει για τους εμβολιασμένους Βρετανούς εφόσον έχουν την κάρτα εμβολιασμού του NHS.

«Μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκτήσει ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού, έχουμε δει τις κάρτες του βρετανικού Συστήματος Υγείας όπου αναγράφονται οι δύο ημερομηνίες ραντεβού για τον εμβολιασμό και τις αποδεχόμαστε», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Τεστ μπορεί να γίνουν κατά την άφιξη και θα πραγματοποιούνται τυχαία, ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα επανεξεταστεί αν τα κρούσματα αυξηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσθεσε πως μόλις η ΕΕ καθιερώσει ένα ψηφιακό σχήμα, θα συμμετέχει και η Ελλάδα, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να περιμένει μέχρι τότε.

Σημειώνεται πως οι τουρίστες από τις ΗΠΑ θα έχουν τους προσεχείς μήνες το δικαίωμα να επισκέπτονται τις χώρες μέλη της ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο συνέντευξής της που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα The New York Times.