Η Signify (Euronext: LIGHT), παγκόσμιος ηγέτης στο φωτισμό, εγκατέστησε 28 αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά στους Λειψούς, Philips SunStay solar luminaires, σε σημεία όπου δεν υπήρχε επαρκής κάλυψη του ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και στην παιδική χαρά του νησιού.

Αυτή η αειφόρος λύση φωτισμού υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Λειψών και έρχεται να ενισχύσει την ενεργειακή απόδοση αλλά και ασφάλεια του νησιού, μειώνοντας το  αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα και συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην βιώσιμη ανάπτυξη του.

Η Signify, με στόχο να βοηθήσει τον κόσμο να προχωρήσει σε καθαρότερες τεχνολογίες, θέτει τον ηλιακό φωτισμό ως βασικό άξονα της δέσμευσής της στην αειφορία και στις κλιματικές δράσεις. Ο ηλιακός φωτισμός προσφέρει υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο φωτισμό με σχεδιασμό που ταιριάζει σε οποιοδήποτε περιβάλλον με ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά στην επένδυση και τη συντήρηση, ακόμη και όταν αφορά σε ένα μόνο φωτιστικό. Αυτό τον καθιστά ιδανικό για φωτισμό σημείων όπου δεν υπάρχει ή είναι περιορισμένη η ηλεκτροδότηση, ή όπου είναι πολύ ακριβό για την εγκατάσταση ενός δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πιο συγκεκριμένα, το φωτιστικό Philips SunStay αποτελείται από το φωτοβολταϊκό πάνελ, τον ελεγκτή φόρτισης της μπαταρίας, τη μπαταρία με μεγάλη διάρκεια ζωής και την πλακέτα LED.  Η εγκατάσταση είναι εύκολη με σχεδόν μηδαμινή συντήρηση – και δεν απαιτεί καμία καλωδίωση. Ο ενσωματωμένος αισθητήρας κίνησης (PIR) εγγυάται την ασφάλεια αυξάνοντας αυτόματα το επίπεδο φωτισμού όταν πλησιάζουν άτομα ή αυτοκίνητα και μειώνοντας στο 30% όταν δεν ανιχνεύεται κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας και βελτιστοποίηση της διάρκειας της μπαταρίας. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και η υψηλή απόδοση των 175 lumens/watt του φωτιστικού, η οποία εξασφαλίζει υψηλή αυτονομία που μπορεί να φθάσει έως τις 24 ώρες, δηλαδή δύο νύχτες χωρίς την ανάγκη φόρτισης από τον ήλιο.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που δείχνουμε στην Ελλάδα τα οφέλη και την αξία του ηλιακού φωτισμού. Είμαστε σίγουροι ότι η λύση ηλιακού φωτισμού υψηλής ποιότητας που προσφέρει η τεχνολογία της Signify ενδείκνυται και για τις περιπτώσεις άλλων δήμων και περιφερειών που έχουν παρόμοιες ανάγκες και προφίλ με το νησί των Λειψών», δήλωσε ο κ. Πολυδεύκης Λουκόπουλος, Country Leader Signify Greece & Israel.

Από την πλευρά  του, ο Δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος τόνισε ότι: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τα νέα μας ηλιακά φωτιστικά. Καθώς έχουμε πολλές ώρες ηλιοφάνειας καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, αυτή είναι μια πολύ αποτελεσματική και λειτουργική λύση για τις περιοχές του νησιού μας που δεν είναι συνδεδεμένες με το ηλεκτρικό δίκτυο και άκρως αισθητικά συμβατή με το φυσικό τοπίο του νησιού μας». 

Η Signify υποστηρίζει την ευρεία υιοθέτηση ηλιακού και υβριδικού ηλιακού οδοφωτισμού καθώς ανοίγει το δρόμο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και μειώνει την ανάγκη για επιπλέον σταθμούς παραγωγής ενέργειας, ενώ επιταχύνεται η κλίμακα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Η τεχνολογία υβριδικών ηλιακών φωτιστικών επιτρέπει στα φωτιστικά δρόμων να χρησιμοποιούν καθαρό ηλιακή ενέργεια όταν υπάρχει ηλιοφάνεια και ηλεκτρικό ρεύμα τις υπόλοιπες ώρες. 

Η χρήση ηλιακού οδοφωτισμού μειώνει το φορτίο στο δίκτυο, απελευθερώνοντας χωρητικότητα για άλλες εφαρμογές, όπως η τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό το έργο ηλιακού φωτισμού στους Λειψούς εδώ.