Την εκτίμηση ότι τα ΕΛΠΕ θα δώσουν και φέτος δωρεάν πετρέλαιο στο Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης, που κινδυνεύει με λουκέτο, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετική αναφορά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου.

«Με δική μου παρέμβαση στα ΕΛΠΕ δόθηκε (πέρυσι) δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης, πιστεύω το ίδιο θα συμβεί και φέτος» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Πριν λίγες μέρες ο διευθυντής του Παιδικού Χωριού Λουκάς Ίσαρης εξέπεμψε SOS κάνοντας λόγο για έλλειψη τροφίμων και θέρμανσης.

«Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση της υγειονομικής αλλά και της οικονομικής κρίσης, οι δωρεές μειώθηκαν κατά 80%. Αναγνωρίζουμε ότι ο κόσμος δυσκολεύεται. Επιχειρήσεις κλείνουν, αλλά και με την απαγόρευση κυκλοφορίας δεν μπορούν να μας επισκεφθούν. Ακόμη, λαμβάναμε μία κρατική επιχορήγηση, που τα προηγούμενα έτη ανερχόταν στα 90.000 ευρώ. Φέτος, η Περιφέρεια, δεδομένων των συνθηκών, δεν μπόρεσε να προτείνει αυτό το ποσό στο Υπουργείο Εργασίας, γι’ αυτό και πρότεινε να λάβουμε 49.500 ευρώ. Το Υπουργείο ενέκρινε μόλις το ποσό των 10.000 ευρώ. Συν τοις άλλοις, όλα τα μπαζάρ, από τα οποία κερδίζαμε χρήματα ακυρώθηκαν. Ακυρώθηκε το μπαζάρ του Πάσχα και τώρα και το μπαζάρ των Χριστουγέννων» είχε πει στο grtimes.gr.

«Τα τρόφιμα και τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, τα συγκεντρώναμε σακουλίτσα-σακουλίτσα, διότι ο κόσμος μας επισκεπτόταν και τα έφερνε. Τώρα, με την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κόσμος δεν μπορεί να έρθει. Από τις δωρεές του κόσμου μαζευόταν ένα πολύ σημαντικό ποσό. Ο κόσμος πλέον όμως δεν έχει χρήματα. Επίσης, οι μεγάλες ηλικίες δεν είναι εξοικειωμένες με την τεχνολογία ώστε να δωρίσουν ένα μικρό αλλά σημαντικό για εμάς ποσό. Έμειναν δύο σπιτάκια με παιδιά χωρίς θέρμανση» είπε.

Χατζηδάκης: Να μην υιοθετούμε τα τεχνάσματα των κακοπληρωτών της ΔΕΗ

Ο υπουργός αναφερόμενους στους πολίτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς ρεύματος είπε ότι υπάρχει τριπλό σύστημα προστασίας των αδυνάτων, με το κοινωνικό τιμολόγιο, με τη ρύθμιση για τους ευάλωτους που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ, και με την καθολική υπηρεσία που παρέχει η ΔΕΗ. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, υπάρχουν παράπονα αλλά και λάθη σε ένα πλήθος 8 εκατομμυρίων συνδέσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως, υπάρχουν παράπονα από στρατηγικούς κακοπληρωτές, που αλλάζουν παρόχους επιδιδόμενοι σε «ενεργειακό τουρισμό» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τόνισε: «Ναι, να κοιτάμε τους πραγματικά αδύναμους και όχι να υιοθετούμε τα τεχνάσματα διαφόρων, τα οποία είναι σε βάρος της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων, και που προκαλούν τους συνεπείς πληρωτές».