Από τα 3.209 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (18/11), ο Βασίλης Κικίλιας έκανε γνωστό ότι τα 905 από αυτά εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη. Κάτι που σημαίνει ότι η δεύτερη σε πληθυσμό Περιφερειακή Ενότητα της Ελλάδας έχει μεγάλο ζήτημα με την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, οι δέκα νοσηλεύτριες που θα ενισχύσουν τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη. Οι γυναίκες από την Κρήτη, που ανταποκρίθηκαν σχεδόν στιγμιαία στο κάλεσμα για βοήθεια, από αύριο το πρωί και για 15 ημέρες αναλαμβάνουν εργασία σε νοσοκομεία της μακεδονικής πόλης.

«Ευχηθείτε μας να πάνε όλα καλά και να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που ορκιστήκαμε, να υπηρετούμε τον άνθρωπο», τόνισε η Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη από το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, μία από τις νοσηλεύτριες που δεν δίστασε την περασμένη Κυριακή, μόλις άκουσε για την ανάγκη στη Θεσσαλονίκη, να δηλώσει με προθυμία και χωρίς δεύτερες σκέψεις, την πρόθεσή της να συμμετέχει, γνωρίζοντας καλά όπως είπε, ότι στη θέση των συναδέλφων της ή των ασθενών που χρειάζονται βοήθεια, θα μπορούσε να βρίσκεται είτε η ίδια είτε οποιοσδήποτε δικός της άνθρωπος.

«Υπάρχει και φόβος και ανησυχία. Οφείλουμε όμως να το κάνουμε αυτό και από αύριο το πρωί πιάνουμε δουλειά. Έχουμε εμπειρία από ΜΕΘ και κλινικές Covid, ελπίζω να ανταποκριθούμε στο χρέος μας», είπε η κ. Αποκορωνιωτάκη σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οποία διευκρίνισε ότι η στήριξη των δικών τους ανθρώπων, των συναδέλφων τους αλλά και απλών ανθρώπων που το έμαθαν, είναι συγκινητική.

«Θέλω να ευχαριστήσω τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και τον υποδιοικητή, όπως επίσης τον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, γιατί από αυτούς νιώσαμε την ασφάλεια να πάρουμε αυτή την απόφαση», δήλωσε η νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Χανίων, Ανθή Καρυοφίλη, η οποία -λίγο πριν αναχωρήσει- εξήγησε ότι αυτή η αλληλεγγύη υπάρχει μεταξύ νοσηλευτών και πως από την πρώτη στιγμή εκείνο το οποίο σκέφτηκε, όταν έλαβε την απόφαση, ήταν ότι, αν η Κρήτη αντιμετώπιζε αυτή την ανάγκη, οι συνάδελφοι της από τη Θεσσαλονίκη θα ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν με τον ίδιο τρόπο.

Δίπλα στις νοσηλεύτριες βρέθηκε και η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Λένα Μπορμπουδάκη, αλλά και ο υποδιοικητής, που συνεχάρησαν τις γυναίκες για το θάρρος τους.

«Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για τους υγειονομικούς μας. Τα παιδιά της Κρήτης που φεύγουν για να στηρίξουν τους συνάδελφούς τους στη Θεσσαλονίκη. Η Κρήτη είναι δίπλα στη Μακεδονία και όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας, είμαστε μία υγειονομική περιφέρεια όλη η χώρα. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αυτό που μας συμβαίνει», σημείωσε η κ. Μπορμπουδάκη, η οποία ευχαρίστησε τις νοσηλεύτριες για την άμεση ανταπόκρισή τους και τη θέρμη με την οποία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενίσχυσης της προσπάθειας των συναδέλφων τους.

«Οι νοσηλεύτριες που από αύριο και για 15 ημέρες θα στηρίζουν τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, είναι έμπειρες και θα βοηθήσουν σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια. Προφανώς δεν περισσεύει κανείς, ωστόσο οφείλουμε να υποστηρίξουμε τους υγειονομικούς μας στη Θεσσαλονίκη και εμείς το επόμενο διάστημα θα ενισχύουμε κι άλλο το σύστημα υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές», εξήγησε η ίδια, για να διευκρινίσει ότι τα έξοδα για την παραμονή των νοσηλευτριών είναι όλα καλυμμένα, υπό το γενικό συντονισμό του υπουργείου Υγείας.

Τρεις νοσηλεύτριες μεταβαίνουν εθελοντικά από τα Ιωάννινα στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης παραδίδουν τρεις νοσοκόμες, που μεταβαίνουν εθελοντικά από τα Ιωάννινα στη Θεσσαλονίκη, για να στηρίξουν τους συναδέλφους τους στη «μάχη» με τον κορονοϊό.

Σε ανάρρηση του ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Νίκος Κατσακιώρης, αναφέρει: «Συντασσόμενοι απολύτως με το πνεύμα του Υπουργού Υγείας, ότι όλη η Ελλάδα είναι πλέον μια Υγειονομική Περιφέρεια και αναλογιζόμενοι πλήρως το χρέος του καθενός μας, για τη μάχη που δίνεται πανελλαδικά με τον κορονοϊό, χαιρετίζουμε συγκινημένοι σήμερα την πρωτοβουλία της Μαρίας, της Ελένης και της Δήμητρας να δηλώσουν έμπρακτα το “παρών” σ’ αυτή τη μάχη, ζητώντας από το διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη την μετακίνησή τους, ώστε να βρεθούν άμεσα στο πλάι των συναδέλφων τους στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που τον τελευταίο καιρό δοκιμάζονται».

Μεγαλώνει η λίστα νοσηλευτών που θα ενισχύσουν τις ΜΕΘ «Ιπποκρατείου» και ΑΧΕΠΑ

Στη «μάχη» με τον κορονοϊό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μπαίνουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας. Περισσότερες από 20 ειδικευμένες νοσηλεύτριες μεταβαίνουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και ΑΧΕΠΑ.

Αλλά πέντε άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό του «Σισμανόγλειου» της Κομοτηνής θα πάνε εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο «Ιπποκράτειο». Επίσης, και στο ΑΧΕΠΑ ενισχύεται από έξι νοσηλεύτριες που θα μεταβούν -επίσης εθελοντικά- από το Άργος και έναν νοσηλευτή από τα Ιωάννινα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, ανέφερε ότι λόγω της δύσκολης συγκυρίας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, επικοινώνησε προχτές με την διοικήτρια της 7η ΥΠΕ, Ελένη Μπρομπουδάκη, προκειμένου να δει εάν υπάρχει δυνατότητα να έρθει από το Ηράκλειο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό στη Θεσσαλονίκη.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και έτσι οι δέκα νοσηλεύτριες ξεκίνησαν σήμερα για την Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενισχύσουν το «Ιπποκράτειο» προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε ΜΕΘ.

«Πρόκειται για έμπειρες νοσηλεύτριες οι οποίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε ΜΕΘ και σε ΜΕΘ θα συνεχίσουν να τις παρέχουν» ανέφερε ο κ. Τσαλικάκης. Πρόσθεσε, δε, ότι οι νοσηλεύτριες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη έχουν εμπειρία σε ΜΕΘ ότι εκτός από τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στις Μονάδες Εντατικής θα εκπαιδεύσουν και συναδέλφους τους και ότι το πλεονέκτημα του εγχειρήματος είναι ότι έρχονται στοχευμένα.

Τέλος, ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι εκτός από νοσηλευτικό προσωπικό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη και γιατροί και άλλο προσωπικό όπως φυσιοθεραπευτές, βοηθοί ακτινολόγου και άλλοι.