Κυκλοφόρησε από το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ο.Λ.Π. το δεύτερο βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη για το Νικηφόρο Βρεττάκο, του οποίου η σύζυγος Καλλιόπη Βρεττάκου-Αποστολίδου υπήρξε για πολλά χρόνια υπάλληλος του ΟΛΠ. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος με την οικογένεια του έζησαν για 17 χρόνια στην οδό Καραΐσκου 104 στον Πειραιά.

Το δεύτερο αυτό βιβλίο αποτελεί μια θεματική ανθολογία της “ποίησης” στο έργο του ποιητή υπό τον τίτλο «Η ποιητική στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου». To βιβλίο πραγματεύεται τη μεγάλη αγωνία και αναζήτηση του ποιητή για την ποίηση και την πορεία της μέσα από αναφορές και επισημάνσεις σε 141 ποιήματά του, τα οποία ανθολογούνται και συνοπτικά παρατίθενται ως ένα είδος οδηγού στο τέλος του βιβλίου.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης, διαχρονικός ποιητής ο ίδιος αφού από το 1963 έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές, με την έκδοση του βιβλίου αυτού συμπληρώνει την αναφορά του στο Νικηφόρο Βρεττάκο που ξεκίνησε με αφορμή το έτος « για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του».

Ήδη το βιβλίο του «Ο Βρεττάκος του Πειραιά»  έχει αξιολογηθεί ως σημαντική συμβολή στην πειραϊκή και ποιητική βιβλιογραφία, αφού περιέχει πρωτογενή και άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του.

Όπως και ο ίδιος γράφει για το Βρεττάκο: «Αυτή η αναζήτηση της ισορροπίας ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, που τόσο έντονα βίωσε στην καθημερινή του ζωή ο Νικηφόρος, τον οδηγεί στη δική του εσωτερική πάλη. Η φιλοσοφική του αγωνία, όπως εκφράζεται μέσα από το συνολικό του έργο, τον μετατρέπει σε σύγχρονο Σίσυφο, που αναζητά τις απαντήσεις της ποιητικής του έκφρασης μέσα από ποικίλες μορφές, που τον οδηγούν ξανά και ξανά σε νέα ερωτήματα.

Προσπαθεί πάντα εναγωνίως ν’ απαντήσει, στήνοντας γέφυρες ανάμεσα στο αιώνιο και το εφήμερο, ανάμεσα στο κτιστό και το Άκτιστο. Αυτός ο διαχρονικός αγώνας να ενώσει το πνεύμα με το λόγο και την ψυχή δεν θα τον αφήσει να γίνει ένας απλός εικονοπλάστης λέξεων, ούτε ένας τεχνίτης της έμμετρης έκφρασης, και της ρίμας, όπως ο ίδιος έγραψε. Είναι γεγονός, ότι στην πρώτη φάση της έμπνευσης οι εικόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μετασχηματισμό της έντασης εξωτερίκευσης του εσωτερικού κόσμου, στα συναισθήματα, και στη μεταφορά της “ψυχής” σε λέξεις».

To βιβλίο «Η ποιητική στην ποίηση του Βρεττάκου», μια θεματική ανθολογία «ποίησης» του έργου του, εκδόθηκε από το Ιστορικό Αρχείο Ο.Λ.Π. με επιμέλεια του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου παραγωγή των εκδόσεων ΠΟΤΑΜΟΣ και σχεδιασμό της Βίβιαν Γιούρη.