Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και θλίψης, το Ηράκλειο αποχαιρέτησε σήμερα τον εκ των κορυφαίων των γραμμάτων, καθηγητή ακαδημαϊκό, αρχαιολόγο και στοχαστή Στυλιανό Αλεξίου που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 92 χρονών.

Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάλθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, στον οποίο νωρίτερα είχε μεταφερθεί η σορός του και είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέσθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, και τους μητροπολίτες Πέτρας και Χερσονήσου Νεκτάριο και Αρκαλοχωρίου, Καστελίου & Βιάνου Ανδρέα, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, πανεπιστημιακών καθηγητών εκπροσώπων φορέων. Η ταφή της σορού του έγινε στο Κράσι, το χωριό της καταγωγής του, σύμφωνα με την επιθυμία του

Αποχαιρετώντας τον, ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Γιώργος Ρεθεμνιωτάκης τόνισε ότι η Κρήτη γίνεται φτωχότερη με την απώλεια του άξιου τέκνου της, χαρακτηρίζοντας τον πρωτεργάτη των κρητολογικών σπουδών, κορυφαίο αρχαιολόγο, ακάματο μελετητή της κρητικής λογοτεχνίας και γλώσσας, και ακέραιο ανθρώπου που έχαιρε ανεπιφύλακτης αναγνώρισης και σεβασμού, τόσο από τον επιστημονικό κόσμο, όσο και από την κοινωνία.

Ο κ. Ρεθυμνιωτάκης αφού έκαμε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του Σ. Αλεξίου τόνισε ότι το διεισδυτικό του πνεύμα, η ευρύτητα των επιστημονικών ενδιαφερόντων και γνώσεων, το οξύ του μυαλό και η γλωσσολογική εμβρίθειά του, επέτρεψαν -ιδίως μετά την αποχώρησή του το 1977 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την αναγόρευσή του σε καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης- να ασχοληθεί συστηματικά με τη μεσαιωνική, κρητική και τη νεοελληνική λογοτεχνία, καθώς και με γλωσσολογικά ζητήματα.

Επίσης επεσήμανε ότι καρποί αυτής της επιστημονικής δραστηριότητας είναι σειρά βιβλίων και άρθρων όπως «Η Κρητική λογοτεχνία και η εποχή της», «Ελληνική Λογοτεχνία», «Μινωικά και Ελληνικά», «Σολωμιστές και Σολωμός» κ.ά.

Εξάλλου, συνεχίσθηκαν οι δηλώσεις και τα ψηφίσματα για το θάνατο του μεγάλου Κρητικού.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνει ότι ο θάνατος του αποτελεί μια πολύ μεγάλη απώλεια για τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό, η οποία έχει σκορπίσει βαθιά θλίψη, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στο πανελλήνιο.

Ο κ. Κεγκέρογλου, επίσης, κάνει λόγο για ένα πλούσιο έργο, από έναν άνθρωπο πραγματικό, «πνευματικό και πολιτισμικό φάρο», το οποίο αποτελεί μια μοναδική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, σε δήλωσή του, υπογραμμίζει ότι ο Στυλιανός Αλεξίου έφυγε από κοντά μας, αλλά η μνήμη του παραμένει με το πολύτιμο πνευματικό, αρχαιολογικό και φιλολογικό έργο του, που άφησε σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ακόμη τον χαρακτηρίζει ως έναν εκπρόσωπο μιας γενιάς Κρητών που έθεσαν την Κρήτη στην πρωτοπορία του ελληνικού πολιτισμού, προσθέτοντας πως η αγαπημένη του κρητική γη τον υποδέχεται με ένα μεγάλο ευχαριστώ της Πατρίδας.

Το τεράστιο πνευματικό, συγγραφικό και πολιτιστικό έργο που αφήνει ο Στ. Αλεξίου επισημαίνει και ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, με διαχρονική αξία για τα Γράμματα, τον Πολιτισμό και την Αρχαιολογία. Επίσης χαρακτηρίζει τον θάνατό του πλήγμα για τον χώρο του Πολιτισμού, της Παιδείας και των Γραμμάτων, ευρύτερα.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης σε δήλωση του τον χαρακτήρισε ως κορυφαίο αρχαιολόγο, κορυφαίο φιλόλογο, σπουδαίο μεταφραστή ποίησης και της αρχαιοελληνικής γραμματείας, και από τους τελευταίους δασκάλους, ένας ευπατρίδης, λαμπρό μέλος ενός Ηρακλείου που χάνεται. Ακόμη τόνισε ότι έφυγε πλήρης ημερών και με αξιοσημείωτη διαύγεια και πνευματική δραστηριότητα μέχρι το τέλος, επισημαίνοντας ότι αφήνει πίσω του ένα αξιομνημόνευτο έργο.