Την αντίδραση της Εκκλησίας προκάλεσε η διεξαγωγή σεμιναρίου του προγράμματος «MindUp» στη Σκιάθο, το οποίο διοργανώθηκε από το ίδρυμα στήριξης παιδιών και εκπαιδευτικών της διάσημης ηθοποιού Γκόλντι Χόουν- η οποία περνά πέντε μήνες τον χρόνο στο νησί- σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκιάθου.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους, τόσο στο σχολείο όσο και στην προσωπική τους ζωή. Οι εκπαιδευτικοί, όπως αναφέρει η εφημερίδα Θεσσαλία, μαθαίνουν τεχνικές και πρακτικές τόνωσης της αυτοπεποίθησης των παιδιών και αποκτούν εργαλεία που τους βοηθούν να διαχειριστούν το άγχος τους, τόσο στην τάξη, όσο και έξω από αυτήν, μέσω του προγράμματος MindUp.

Η εφαρμογή του προγράμματος MindUp στη Σκιάθο ήταν η πρώτη στην Ελλάδα, μετατρέποντας το νησί σε «MindUp island», κατά τα λεγόμενα της Γκόλντι Χόουν. «Είμαι ενθουσιασμένη που το MindUP θα διδαχθεί στην αγαπημένη μου Σκιάθο. Ήταν ένα όνειρο μου εδώ και πολλά χρόνια και τώρα ο νέος μας Δήμαρχος Θοδωρής Τζούμας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» το έκανε δυνατό» σχολίασε η ίδια η διάσημη ηθοποιός.

Η Μητρόπολη Χαλκίδος δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό της. Σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως οι τεχνικές και πρακτικές «MindUp» και «mindfulness» έχουν ως αφετηρία τις βουδιστικές θρησκευτικές δοξασίες και πρακτικές διαλογισμού.

Η Αντιαιρετική Υπηρεσία της Μητρόπολης, που «έχει υποχρέωση να κηρύσσει την Αλήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να προστατεύει τα μέλη της από τις πλάνες των αιρετικών παραφυάδων και των εξωχριστιανικών θρησκευτικών δοξασιών, συνιστά «στους Ορθοδόξους Χριστιανούς να απέχουν από τις δραστηριότητες του εν λόγω σεμιναρίου και από την χρήση της πρακτικής διαλογισμού, που επιχειρούν να εισέλθουν και στον χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το άγχος μικρών και μεγάλων αντιμετωπίζεται με την χαρούμενη εμπιστοσύνη και αφοσίωση στον αληθινό Θεό της αγάπης και της φιλανθρωπίας και την συμμετοχή στην Αγία μας Εκκλησία».

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Χαλκίδος

«Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος πληροφορήθηκε από τον διαδικτυακό τύπο, σχετικά με την διεξαγωγή σεμιναρίου προγράμματος «MindUp» εντός των ορίων της εκκλησιαστικής ευθύνης της, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, απευθύνεται μεν σε εκπαιδευτικούς, αλλά έχει στόχο να τονώσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

Η Αντιαιρετική Υπηρεσία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, λοιπόν, συντονισμένη με την αρμόδια επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με συναίσθηση του καθήκοντός της και υπευθυνότητα πληροφορεί τους ορθοδόξους χριστιανούς, οι οποίοι ανήκουν στα όρια της ποιμαντικής της ευθύνης, ήτοι το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων (Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου) τα εξής.

Σέβεται το αγαθό της ελευθερίας, με το οποίο επροίκισε ο Θεός τον άνθρωπο και αναγνωρίζει στον καθένα το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας. Διδάσκει προς όλους την αγάπη και είναι αντίθετη με την μισαλλοδοξία.

Έχει υποχρέωση να κηρύσσει την Αλήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να προστατεύει τα μέλη της από τις πλάνες των αιρετικών παραφυάδων και των εξωχριστιανικών θρησκευτικών δοξασιών, οι οποίες συχνότατα δεν αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα, αλλά, προκειμένου να έχουν οπαδούς, παραπληροφορούν εκείνους, στους οποίους στοχεύουν και απευθύνονται.

Στην εποχή μας μάλιστα παρουσιάζονται και ως μέθοδοι που χαρίζουν στον αγχωμένο άνθρωπο ευεξία και ψυχοσωματική υγεία.

Οι τεχνικές και πρακτικές «MindUp» και «mindfulness», οι οποίες προβάλλονται αυτές τις ημέρες στα όρια της Μητροπόλεώς μας, διδάσκονται σε εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας και διαφημίζονται ότι τονώνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών, τα βοηθούν να διαχειριστούν το άγχος τους (τα παιδιά του Δημοτικού!), τόσο στην τάξη, όσο και έξω από αυτήν, έχουν ως αφετηρία τις βουδιστικές θρησκευτικές δοξασίες και πρακτικές διαλογισμού! Παρά τα όσα υπόσχονται οι τεχνικές αυτές δεν είναι απαλλαγμένες κινδύνων και σε επί μέρους παραμέτρους, ενσωματώνουν έτι περαιτέρω πρακτικές ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη Πίστη! Ακόμη, αποσιωπώνται δυσάρεστες καταστάσεις και παρενέργειες από την χρήση τους, παρ’ ότι έχουν επισημανθεί και καταγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία.

Ενεκα των ανωτέρω εκτεθέντων, συνιστάται στους Ορθοδόξους Χριστιανούς να απέχουν από τις δραστηριότητες του εν λόγω σεμιναρίου και από την χρήση της πρακτικής διαλογισμού, που επιχειρούν να εισέλθουν και στον χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης.

Εξωχριστιανικές θρησκευτικές δοξασίες, όσο ωφέλιμες και χρήσιμες και αν διαφημίζονται, αφού παρουσιάζονται ως anti-stress πρακτικές, ουδεμία συμβολή μπορεί να έχουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και μάλιστα παιδιών.

Το άγχος μικρών και μεγάλων αντιμετωπίζεται με την χαρούμενη εμπιστοσύνη και αφοσίωση στον αληθινό Θεό της αγάπης και της φιλανθρωπίας και την συμμετοχή στην Αγία μας Εκκλησία.

Ο Ελληνορθόδοξος Τόπος της αγωγής είναι η πραγματικά δοκιμασμένη από αιώνες και μοναδική διέξοδος από όλα τα οδυνηρά του βίου τούτου».