Καταλαμβάνοντας περίπου το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου ζωής μας ο ύπνος μας γεμίζει ενέργεια, ενώ δρα αναζωογονητικά βοηθώντας μας να αντεπεξέλθουμε στις έντονες απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Ποια καλύτερη επιλογή, λοιπόν, από ένα ζευγάρι ποιοτικά σεντόνια που τον μετατρέπουν σε πραγματική απόλαυση και όχι αναγκαίο «κακό», τα οποία συμπληρωματικά βάζουν χρώμα στο κρεβάτι σας, σας κάνουν να χαμογελάτε και να ξεκινάτε την ημέρα σας πάντα με κέφι.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε έξυπνα tips για το πώς να επιλέξετε τα καλύτερα σεντόνια για το κρεβάτι σας.

Βαμβάκι

Το πρώτο και βασικότερο πράγμα που πρέπει να  προσέχουμε στα σεντόνια που θα επιλέξουμε είναι η ποιότητά τους. Αγοράζουμε αποκλειστικά και μόνο σεντόνια τα οποία είναι φτιαγμένα από βαμβακερές ίνες. Το βαμβάκι είναι το ευγενέστερο και πιο αγνό φυτικό υλικό το όποιο έρχεται σε επαφή με το σώμα χωρίς βλαβερές συνέπειες.

Είναι μια μαλακή ίνα η οποία παράγεται από τους σπόρους του βαμβακόφυτου, θάμνου που ανθεί στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Η ίνα του περιστρέφεται και προσφέρει νήμα το όποιο χρησιμοποιείται κατόπιν στην ύφανση έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μαλακό, αναπνεύσιμο κλωστοϋφαντουργικό προϊόν όπως σεντόνια, υφάσματα, κ.α.

Τεχνικά

Τώρα, όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι πρέπει να γνωρίζετε πως όσο πιο πυκνή (σφιχτή) είναι η ύφανση τόσο περισσότερα είναι και τα πλεονεκτήματα. Οι ιδιότητες αυξάνονται ως προς την μαλακότητα στην ύφη και την αντοχή.

Το βαμβακερό περκάλι π.χ. θεωρείται από τις καλύτερες ποιότητες όσον αφορά στα σεντόνια διότι είναι «πλεγμένο» στις 200 κλωστές (thread count) ανά τετραγωνική ίντσα και άνω. Ο όρος αφορά στην ύφανση και έχει σχέση καθαρά με την πυκνότητα του σεντονιού.

Άλλες ειδικές επεξεργασίες και φινιρίσματα δίνουν στα σεντόνια γυαλάδα, ανθεκτικότητα και κατά συνέπεια πιο ζωηρά χρώματα στα εμπριμέ. Μία από αυτές είναι το cotton-satin, γνωστό και ως βαμβακοσατέν. Ο όρος αναφέρεται στην μέθοδο με την οποία το σεντόνι υφάνθηκε.

Η ύφανση είναι αυτή που δίνει στο σατέν σεντόνι τη μαλακή υφή του. Το αποτέλεσμα είναι σεντόνια λαμπερά και λεία στην αφή. Τέλος, μια από τις κορυφαίες επεξεργασίες είναι το mercerized cotton-satin, γνωστό ως σατέν μερσεριζέ, το όποιο προσδίδει καταπληκτική γυαλάδα και ασύγκριτη αίσθηση αφής.

Σχέδια

Οι επιλογές είναι αμέτρητες σε ποιότητες, σχέδια αλλά και τεχνοτροπίες. Διαλέξτε τα σεντόνια που ταιριάζουν στο γούστο σας σύμφωνα με το δωμάτιό σας αλλά κυρίως τη διάθεσή σας. Συλλογές με φοβερά χρώματα και ιδιαίτερα σχέδια κλέβουν την παράσταση τελευταία.

Σχέδια σοφιστικέ, γραμμικά, pop ή ρομαντικά μπορούν να αλλάξουν την όψη ενός δωματίου πολύ εύκολα. Εάν είστε του κλασσικού, υπάρχουν σετ σεντόνια σε παστέλ αποχρώσεις με γλυκά ανθάκια και έντονο νοσταλγικό τόνο για τους λάτρεις του vintage επίσης.

Ιβουάρ ή λευκά βαμβακοσατέν, 300 κλωστές βαμβακερά σεντόνια με λεπτομέρειες οργάντζας κεντημένης με πέρλες και παγέτες. Τα παραπάνω συνθέτουν το απόλυτο νυφικό κρεβάτι. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα ολόλευκα βαμβακερά σεντόνια με λεπτοδουλεμένα ανθάκια κεντημένα στο χέρι με διάφορες βελονιές, αζούρ ή φεστόνι. Συνθέσεις οι οποίες μαρτυρούν πως το ασπροκέντητο είναι πάντοτε επίκαιρο.

Δαντελωτά σεντόνια με βελονάκι χειρός προσφέρουν μια αίσθηση φινέτσας και αρχοντιάς για τις πιο ξεχωριστές στιγμές σας. Όλα τα σετ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καθημερινή βάση. Χαρείτε τα!

Διαστάσεις

Για ένα καλοστρωμένο κρεβάτι προτιμήστε σετ με λάστιχο. Αυτό σημαίνει καλύτερο τέντωμα πάνω στο στρώμα, πιο ευχάριστο και ξένοιαστο ύπνο όμως προϋποθέτει λίγο παραπάνω κόπο στο σιδέρωμα. Τα κατωσέντονα με λάστιχο αγκαλιάζουν το στρώμα ιδανικά και διατίθενται σε διαστάσεις για μονό, ημίδιπλο, διπλό και υπέρδιπλο κρεβάτι.

Φροντίδα

Δροσιά το καλοκαίρι, ζεστασιά το χειμώνα. Ιδανικό. Μπορείτε να το πετύχετε με βαμβακερά σεντόνια που «αναπνέουν» και προπάντων εξασφαλίζουν υγιεινό ύπνο. Να αερίζετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματά σας και όταν υπάρχει ηλιοφάνεια αφήστε τις ηλιαχτίδες να τα χαϊδέψουν.

Όλα αυτά και αλλά πολλά μπορείτε να τα βρείτε στο πιο εξειδικευμένο e-shop λευκών ειδών www.pennie.gr