Πέντε χιλιάδες βιβλία δεν έχουν επιστραφεί στις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης από το 2001

Τίτλοι αξίας 18.000 ευρώ λείπου από τη βιβλιοθήκη της Κατερίνης


ΕΛΛΑΔΑ
15:58
19/11/2019
Πέντε χιλιάδες βιβλία δεν έχουν επιστραφεί στις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης από το 2001
1
loading

Τα δανείστηκαν, τα διάβασαν- λογικά- αλλά στη συνέχεια ξέχασαν να τα επιστρέψουν. Περίπου 5.000 βιβλία από τις βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης έφυγαν από τα ράφια τους και δεν έχουν επιστρέψει μέχρι και σήμερα.

Κάποιοι, σύμφωνα με τους βιβλιοθηκονόμους, φαίνεται πως ξέχασαν τελείως ότι τα δανείστηκαν και τα πήραν μαζί τους στις βαλίτσες φεύγοντας με την ολοκλήρωση των σπουδών τους από τη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι άλλοι, αφού είδαν ότι πέρασε ο καιρός, ντράπηκαν να τα επιστρέψουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι δανειζόμενοι, προκειμένου να αποφύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία στις βιβλιοθήκες, αποφάσισαν να τα επιστρέψουν μέσω ταχυδρομείου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Πρόκειται για βιβλία από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, τα παραρτήματα και τις παιδικές βιβλιοθήκες.

Από το 2001 έως το 2010, με βάση τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων του δήμου Θεσσαλονίκης, (σ.σ. στα στοιχεία περιλαμβάνεται η Κεντρική Βιβλιοθήκη επί της οδού Εθνικής Αμύνης, τα παραρτήματα και οι παιδικές, ενώ λείπουν οι δανεισμοί από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και την Κινητή Βιβλιοθήκη) καθυστέρησαν να επιστραφούν 615 τόμοι.

Από το 2011 και έως το 2017 οι «ξεχασιάρηδες» φαίνεται πως αυξήθηκαν και ο αριθμός των τόμων που καθυστέρησαν να γυρίσουν στα ράφια ανέβηκε στους 4.337, με τους βιβλιοθηκονόμους να ζητούν ένα μέρος να επιστρέψει σταδιακά. Όπως αναφέρουν, ακόμη κι αν κάποιος νιώθει αμήχανα που καθυστέρησε να το επιστρέψει για καιρό μπορεί να το αφήσει σε κάποιο πάγκο βιβλιοθήκης, χωρίς να δώσει τα στοιχεία του.

Πάντως, παρά τις καθυστερήσεις στις επιστροφές, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι δανεισμοί στις βιβλιοθήκες του κεντρικού δήμου. Χαρακτηριστικό είναι πως το πρώτο δεκάμηνο του 2019 καταγράφηκαν 291.534 δανεισμοί και εκτιμάται πως ίσως ξεπεραστεί το νούμερο του 2018, όπου συνολικά έγιναν 344.378.

Τίτλοι αξίας 18.000 ευρώ δεν έχουν επιστραφεί στη βιβλιοθήκη της Κατερίνης

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη δημοτική βιβλιοθήκη της Κατερίνης, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που διατίθενται από το αρχείο, από την περίοδο του 2010 έως και σήμερα δεν έχουν επιστραφεί 1.200 τίτλοι βιβλίων αξίας περίπου 18.000 ευρώ.

Η δημοτική βιβλιοθήκη Κατερίνης ξεκίνησε μια καμπάνια τις τελευταίες ημέρες για την επιστροφή βιβλίων ενημερώνοντας τα μέλη της που τα δανείστηκαν και για οποιοδήποτε λόγο δεν τα έχουν επιστρέψει πως τους παρέχεται η δυνατότητα να τα γυρίσουν τώρα χωρίς επιπτώσεις ή κυρώσεις.

(φωτογραφία αρχείου)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar SER 30

    Κάποιοι, σύμφωνα με τους βιβλιοθηκονόμους, φαίνεται πως ξέχασαν. ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΣΕΙΣ ΩΡΑΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΒΡΗΚΑΤΕ ΠΑΛΙ . ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΛΑ . ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΑΡΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ . ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΡΑΔΙΟΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ? ΔΑΝΙΚΗ ΚΙ ΑΓΥΡΙΣΤΗ ? ΠΟΙΝΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΑΡΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΠΛΗΜΜΕΛΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΩΡΑΙΑ ? ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΟΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΜΙΑ ΓΕΡΗ ΠΟΙΝΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ . ΑΕΙ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει