Οι ξεναγήσεις που αφορούν στο εβραϊκό παρελθόν της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα η πιο δημοφιλής και περιζήτητη περιήγηση από τα γκρουπ επισκεπτών που έρχονται στην πόλη, όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM», ο διπλωματούχος ξεναγός Κωνσταντίνος Σφήκας. Με αφορμή την ομιλία του στο συνέδριο για τον Σκοτεινό Τουρισμό (Dark Tourism) που γίνεται στο πλαίσιο της 35ης Τουριστικής Έκθεσης Philoxenia, ο κ. Σφήκας μίλησε για το ενδιαφέρον που εκδηλώνει ο κόσμος να γνωρίσει και να μάθει περισσότερα πράγματα για τα «επώδυνα» κομμάτια της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχουν σκοτάδια που σε οδηγούν στο φως, κομμάτια της ιστορίας που έλκουν τον επισκέπτη να τα εξερευνήσει και τα δει πλέον με την ματιά του παρόντος», είπε και τόνισε ότι οι κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια από την τοπική αυτοδιοίκηση έφεραν πολύ κόσμο στη Θεσσαλονίκη ενώ η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα είναι άτομα εβραϊκής καταγωγής από διάφορα μέρη του κόσμου. «Το Ολοκαύτωμα και όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη, το εβραϊκό tour που υλοποιούμε οι ξεναγοί της πόλης, είναι το “νούμερο ένα” σε ζήτηση αυτήν τη στιγμή όχι μόνο από ξένους αλλά και από Έλληνες», σημείωσε ο κ.Σφήκας.

Μάλιστα πριν από περίπου δύο χρόνια ο ίδιος, ξενάγησε και τη διάσημη σχεδιάστρια μόδας Diane von Furstenberg που βρέθηκε από την Αμερική στη Θεσσαλονίκη για να μελετήσει τις «ρίζες» της μαζί με τους συγγενείς της.

«Για μένα το εβραϊκό tour είναι ιδιαίτερης σημασίας. Μεγάλωσα με το Ποτέ Ξανά. Η μητέρα μου, που σήμερα είναι 96 ετών, βραβεύτηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα επειδή βοήθησε την οικογένεια Μαλάχ (της εκλιπούσας Λουκίας Μαλάχ Σαλτιέλ, συζύγου του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ) με τους οποίους συνδεόμαστε με μία θα έλεγα οικογενειακή σχέση. Είναι τρομακτικά δύσκολο να μιλήσεις σε ένα παιδί για το Ολοκαύτωμα χωρίς να του πληγώσεις την ψυχή. Ωστόσο η μητέρα μου είχε το αισθητήριο να το κάνει με έναν γοητευτικό τρόπο», τόνισε ο κ. Σφήκας και πρόσθεσε: «Όταν ξεκίνησα το εβραϊκό tour δεν ένοιωθα ότι έκανα δουλειά. Ένοιωθα ότι έκανα ένα διακόνημα. Και μάλιστα το έβαλα και ως μάθημα στη Σχολή Ξεναγών, ξεχωριστά το εβραϊκό και το μουσουλμανικό κομμάτι».

Ο «Σκοτεινός Τουρισμός», σύμφωνα με τον κ. Σφήκα, είναι διδακτικός και αυτό που μας έλκει είναι το φως και η επιθυμία να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος: «Η Ισραηλιτική κοινότητα υπάρχει, δεν εξαλείφθηκε. Υπάρχουν 750 μέλη της. Και επειδή υπάρχει συνεχίζει την πορεία της στο φως».