Μνήμες 1999 ξύπνησε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Η διάρκειά του ήταν περίπου 15 δευτερόλεπτα σύμφωνα με σεισμολόγους.Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12 χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999 και συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη του φαινομένου και την πορεία των ενεργειών του κρατικού μηχανισμού και είπε ένα μεγάλο «μπράβο» στον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα. Για την ασφάλεια των πολιτών, που ενδεχομένως δεν θέλουν να κοιμηθούν σπίτι τους, και την ασφάλεια των περιουσιών τους, η Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις σε όλες τις περιοχές, που θα περιπολούν όλη τη νύχτα της Παρασκευής και η επιφυλακή θα συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε ενημέρωση για τον ισχυρό σεισμό στην Αττική που έκανε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

«Με εντολή του Πρωθυπουργού είμαστε εδώ κι είμαστε δίπλα σας. Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος. Σας ζητώ να είστε ψύχραιμοι, για κάθε πρόβλημά σας η τοπική Αστυνομία, οι Δημοτικές Υπηρεσίες, οι Πυροσβέστες είναι αρωγοί» είπε χαρακτηριστικά.

«Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά και υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου»

Λίγο μετά τις 1 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου στα γραφεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) στο Ψυχικό η οποία εκτίμησε την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Αττική.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος ανέγνωσε το πόρισμα της Επιτροπής και ανέφερε πως τα μέλη της συγκλίνουν στην άποψη πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά. Ο σεισμός, ανέφερε, προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, θα πρέπει να ακολουθούν μόνον τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων. Πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν πλησίον ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στις οικίες ή στους χώρους εργασίας τους να απευθύνονται στους οικείους δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ο κ. Μακρόπουλος παρέδωσε το πόρισμα της επιτροπής στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος ανέφερε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμένουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, του ΟΑΣΠ και των άλλων φορέων.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως τα μέλη της επιτροπής συγκλίνουν στην άποψη ότι μέχρι τώρα υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας και σημείωσε πως μέχρι αργά το βράδυ σημειώθηκαν περίπου 40 μετασεισμοί. Συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και επανέλαβε πως οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνον στις ανακοινώσεις των οργάνων της Πολιτείας.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τέσσερις τραυματίες από τον σεισμό

Συνολικά τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα. Το πρώτο περιστατικό αφορούσε μια έγκυο τουρίστρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο, πάνω στην οποία έπεσαν σοβάδες. Επίσης, ένα αγόρι ηλικίας 8 ετών διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο τραυματισμός του παιδιού είναι ελαφρύς. Ακόμη δύο άτομα πήγαν μόνα τους στο «Θριάσειο», επίσης με ελαφρά τραύματα.

Παπαζάχος: Πιθανόν έσπασε το δυτικό τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας – Σαν να ήταν μετασεισμός του 1999

Το κύριο κομμάτι της ακολουθίας είναι στο δυτικό τμήμα της ζώνης που έδωσε τον σεισμό του 1999, δηλαδή ακριβώς πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, εκεί που συνδέεται το Θριάσιο Πεδίο με τον όγκο της Πάρνηθας, εξήγησε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πιθανόν, όπως είπε, στον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, έσπασε κάποιο κομμάτι του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει τότε και πρόσθεσε πως «σαν να ήταν ένας πολύ καθυστερημένος μετασεισμός, με καθυστέρηση 20ετίας».

Ο κ. Παπαζάχος προειδοποίησε ακόμα πως το σαββατοκύριακο θα είναι δύσκολο από πλευράς μετασεισμών, ωστόσο σιγά σιγά οι μετασεισμοί θα αραιώσουν όσο περνούν οι μέρες.

Γ. Παπαδόπουλος: Αισθητός και στην Πελοπόννησο ο σεισμός – Προσοχή για ενδεχόμενους μετασεισμούς

Ψυχραιμία, αλλά και προσοχή για ενδεχόμενους μετασεισμούς συνέστησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε, ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε, εάν ο σεισμός των 5,2 ή 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι.

Τσελέντης: Εκτιμώ ότι ήταν ο κύριος σεισμός – Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς ιδιαίτερα αισθητούς

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13 δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός, τονίζοντας ότι το λέει με κάθε επιφυλακτικότητα.

Λέκκας: Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό

Σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και την κεντρική Ελλάδα έγινε αισθητός ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:13 στην Αττική, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Οι πρώτες κυβερνητικές ανακοινώσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προέβη στις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πέτσας, δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς.

Ως προς τις υλικές ζημιές, σημείωσε πως κατέρρευσε μία ακατοίκητη κατοικία στα Πετράλωνα και μία παλιά κατοικία στη Δραπετσώνα, όπως και φθορές σε προσόψεις οικιών σε Πειραιά, περιφερειακή Αιγάλεω και Μοναστηράκι. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Οι ζημιές

Κομμάτια από μάρμαρα έπεσαν στον δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς και μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ.

Όπως αναφέρεται, επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο σεισμός άφησε τα σημάδια του και στον ναό της Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας, όπου κατέρρευσε ο μαρμάρινος σταυρός.

Μία παλιά κατασκευή στο λιμάνι και συγκεκριμένα στην Πύλη Ε1 του Πειραιά κατέρρευσε μετά τον ισχυρό σεισμό.

Ο σταυρός στο καμπαναριό του ιστορικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μοναστηράκι έχει λυγίσει ο Σταυρός στο καμπαναριό.

Ζημιές αναφέρθηκαν στο κτίριο της Βουλής από τον ισχυρό σεισμό εντάσεως 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αττική. Κατά τη διάρκεια του σεισμού, κυρίως στον παιδικό σταθμό της Βουλής, που ήταν γεμάτος παιδιά, επικράτησε αναστάτωση, ωστόσο τα παιδιά με τους συνοδούς τους απομακρύνθηκαν από τον χώρο ομαλά, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Σοβαρές φθορές υπέστη κτίριο επί της Σταδίου. Πρόκειται για το κτίριο, όπου στεγάζονταν ο κινηματογράφος «Αττικό» και «Απόλλων», ενώ από τον σεισμό αναφέρθηκαν και ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας.