Όταν η Bild ζητούσε από τους Έλληνες να πουλήσουν την… Ακρόπολη

Πώς περιγράφει την πρώτη περίοδο της κρίσης η Γερμανική Ραδιοφωνία


ΕΛΛΑΔΑ
18:36
20/05/2019
Όταν η Bild ζητούσε από τους Έλληνες να πουλήσουν την... Ακρόπολη
12
loading

«Έκλειναν τότε τους Έλληνες αξιωματούχους σε ξενοδοχεία και τους υπαγόρευαν τι έπρεπε να κάνουν. Και αυτό θεωρήθηκε ένας άνευ προηγουμένου εξευτελισμός των κυρίαρχων κρατών». Έτσι περιγράφει στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) την πρώτη περίοδο της ελληνικής κρίσης, ο Ούντο Μπούλμαν, ο επικεφαλής της ευρωομάδας  των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν  ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφραζε αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. «Όλα αυτά έχουν καταγραφεί πολλές φορές, όμως ακόμα και τώρα που λέγεται ότι έχει ξεπεραστεί η κρίση, δεν έχουν ξεχαστεί, αντιθέτως έχουν αφήσει βαθιά σημάδια», παραδέχεται στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Ευρώπη- Tι χωρίζει το Βορρά από το Νότο» η Γερμανική Ραδιοφωνία, τονίζοντας ότι «αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο την περίοδο εκείνη υπαγόρευαν τους νόμους σε χώρες που έχρηζαν βοήθειας».

Ο αυστριακός Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euroworking Group από το 2012 έως το 2018, υποστηρίζει ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς επωφελήθηκε τα μέγιστα από το ευρώ και ο ευρωπαϊκός Νότος, υπό αυτή την έννοια, έχει δίκιο όταν ζητά να μπει στην ατζέντα λίγη περισσότερη αλληλεγγύη.

Ο Βίζερ  υπενθυμίζει ότι η Bild ζητούσε από την Ελλάδα να πουλήσει τα νησιά της ή την Ακρόπολη.

Στη Γερμανία, αλλά και στον ευρωπαϊκό Βορρά, κυριαρχούσε το στερεότυπο των «φυγόπονων Νοτίων, που ήθελαν να βάλουν χέρι στο πορτοφόλι των Βορείων». Ο  Βίζερ συστήνει στους αρμόδιους να κάνουν μια ανοιχτή συζήτηση για θέματα, όπως η απογοήτευση από τα στερεότυπα και οι προσδοκίες για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει την ΕΕ και να γεφυρωθεί το χάσμα Βορρά-Νότου. Εάν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα παγιωθεί το ευρωπαϊκό πολιτικό τέλμα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Βίζερ.

Η Γερμανική Ραδιοφωνία ομολογεί όμως ότι 11 χρόνια μετά την κρίση, η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να ενσωματώσει σε μια ιδέα τη δημοσιονομική ευθύνη των κρατών-μελών από τη μία πλευρά και την εγγύηση μιας αλληλέγγυας στήριξης από την άλλη.

«Οι βορειο-ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν σταθερότητα και δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη των νότιων χωρών. Τα στερεότυπα αυτά ενισχύθηκαν με τη δημοσιονομική κρίση και παραλύουν μέχρι σήμερα το καθημερινό έργο της ΕΕ- και τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης» αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Την απογοήτευσή του  εκφράζει και από την άλλη πλευρά ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Μάρκους Φέμπερ,  υποστηρίζοντας ότι στις αρχές της κρίσης το ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν μεν πρόθυμο να νομοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά η διοίκηση των υπουργείων και η αποκεντρωμένη διοίκηση δεν ήταν πρόθυμη να τις εφαρμόσει.

Ο Λούκας Γκούτενμπεργκ του Jacques Delors Institut, με έδρα το Βερολίνο, τονίζει ότι είναι ενδεικτικό, ένδεκα χρόνια μετά την κρίση, ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το τι είδους κρίση πέρασε η ΕΕ. Ο ευρωπαϊκός Βορράς κάνει λόγο για κρίση χρέους (των νότιων χωρών), ενώ ο ευρωπαϊκός Νότος μιλά για κρίση του ευρώ. Τα δύο διαφορετικά αφηγήματα σφραγίζουν το διάλογο ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με τον Γκούτενμπεργκ  αναφορικά με το «τι πρέπει να γίνει»  προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση, ενώ οδηγούν, παράλληλα, σε εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες.

Αδιαμφισβήτητα, τα στερεότυπα ήταν αποτέλεσμα υπερβολών των ΜΜΕ, τα οποία όμως τροφοδοτήθηκαν από την πολιτική και μέχρι σήμερα φρενάρουν τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, όπως σημειώνει η Γερμανική Ραδιοφωνία. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξει η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης μέσω της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, της δημιουργίας του λεγόμενου backstop και της ασφάλισης των καταθέσεων. Οι εργασίες, ωστόσο, δεν προχωρούν, τόσο γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τις λεπτομέρειες όσο και γιατί συνεχίζουν οι συζητήσεις να αμαυρώνονται από τα  στερεότυπα.

Πολλές προτάσεις έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια (ταμείο εξόφλησης χρεών, ασφάλιση έναντι της ανεργίας, προϋπολογισμός για την ευρωζώνη), αλλά δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Αξιοσημείωτη είναι η στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία, αντί να αναζητά ένα κατευθυντήριο συμβιβασμό με τη Γαλλία, έχει αφήσει τη λεγόμενη «χανσεατική ομάδα» κρατών, υπό την ηγεσία της Ολλανδίας, να αποδομήσει τις γαλλικές προτάσεις. Όταν επετεύχθη αυτό, οι Γερμανοί διπλωμάτες κόμπαζαν για την έξυπνη τακτική τους που άφησε τον Μακρόν στο κενό, επισημαίνει η Deutschlandfunk.

Κατά την άποψη του Λούκας Γκούτενμπεργκ, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η γερμανική πλευρά ουσιαστικά δεν ξέρει τι θέλει στο θέμα της ευρωζώνης, πώς ακριβώς οραματίζεται δηλαδή μια μετα- Μάαστριχτ ευρωζώνη. Αυτό επισημαίνει και η γαλλική πλευρά, ότι δηλαδή παλαιότερα οι Γερμανοί προσδιόριζαν αυτό που ήθελαν, για παράδειγμα ξεκάθαρους κανόνες για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά τώρα δεν θέλουν τίποτα, πράγμα που καθιστά δύσκολη και απογοητευτική τη διαπραγμάτευση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Τρέλα

  Ευτυχώς που δεν ήταν ο τσιπρας τότε πάνω, γιατί τώρα η Ακρόπολη θα ήταν στο ταιπεδ.

 2. avatar Mplaky

  ΒΑΣΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΗΤΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΠΡΟΣΕΧΕ ΚΑΙΕΙ ΛΑΔΙΑ Η ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ ΡΕΤΑΡΕΙ

  1. avatar Τρέλα

   Χειρότερα ήταν τότε, αλλά ο τσιπρας δεν το χει με την διαπραγμάτευση ρε παιδάκι μου.

 3. avatar περαμα

  Ποια ειναι η διαφορα; Περιμεναν μερικα χρονια και ηρθε ο τσιπρας και τα εδωσε ολα.
  Μου κανει εντυπωση που ξεχασαν να βαλουν στο κτηματολογιο τον Παρθενωνα.
  Αυτο λεει κατι;

 4. avatar καταραμένοι

  όσοι μας βάλανε στην ευρώπη

 5. avatar Ελληνοκατοικος Γερμανίας

  ξέρετε τι σημαίνει ντοιτσλαντ υμπερ αλλες.??? Γερμανία πάνω απο όλους.Άπο ποιον περιμένατε αλιλενγγυη,!! Απο τους Ρατσιστες.?? Και φυσικά ήθελαν να πουλήσουμε την Ακρόπολη. Όταν όμως εμείς τα χρόνια της κατοχής τους δανείσαμε αυτοί προσπαθούν τωρα να το ξεχάσουν. Και περιμένατε αλιλενγγυη απο τους βόρειους??Ας ξηθουμε μόνοι μας καλύτερα. Το 60/εκατό των Γερμανών θεωρούν τους ξένους σκουπίδια. Και μονο αυτοί ειναι Άνθρωποι. Αλλα το 80/τοις εκατό των άλλων λαών τους θεωρούν αυτούς σκουπίδια. Αυτοί τρέφονται μονο απο την Bild.Οτι τους λέει η Bild.

 6. avatar KΛΕΩΝ

  Τη νοικιαζεις 500,000,000 για 50 χρονια.
  Kαι ετσι εχεις και αναβαθμισμενες υπηρεσιες για τους τουριστες και οχι τους ξεφτιλες τους δημοσιους υπαλληλους να τη κλεινουν οποτε γουσταρουν και λεφτα βαζεις στα ταμια σου γιατι εμεις την εχουμε τζαμπα να τη βλεπουν!
  Και λυνεις και το οικονομικο προβλημα της χωρας!

  1. avatar πεσ’ τα αγόρι μου

   Είσαι μεγάλος πατριώτης /s

 7. avatar Ομάδα Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  Απίστευτο το που μας έσειραν οι αριστεροί. Ο yesman Τσίπρας που μας φέσωσε τα μνημόνια της χρεοκοπίας απλά και μόνο για να κάνει το καπρίτσιο του και να βγει πρωθυπουργός. Απίστευτο το απύθμενο θράσος της Αριστεράς Ε.Π.Ε. που μας καταδυναστεύει από το τέλος του συμμοριτοπολέμου μέχρι σήμερα. Ως εδώ! #ΠολιτικήΑλλαγήΤώρα #ΠρώταΗΕλλάδα

  1. avatar Απίστευτο θράσος εχεις.

   Καλά εσυ το χεις κάψει. Ποιοι αριστεροί ρε ανεγκέφαλε ήταν στην εξουσία κατά την πρώτη περίοδο της κρίσης; Το Παπανδρέοσαμαρέικο το χρεώνεις στον Τσίπρα; Τώρα κατέβηκες απ τα βουνά εσυ; Την κίβδηλολογία την έχετε στο αίμα σας οι δεξιοί. Ψέμα ως το κόκαλο

   1. avatar Βασικα

    Ο Τσιπρας δεν κυβερνησε 5 χρονια τωρα? Τι εκανε ακριβως? Οτι ζητησε η Μερκελ, το ΔΝΤ και οι θεσμοι. Yesman πραγματικος. Ναι οι αλλοι φταιξανε σε παρα πολλα ο Τσιπρας δεν εφταιξε σε τιποτα θες να πεις τωρα? Ποιος εκοψε 8 φορες τις συνταξεις? Η γιαγια μου? Που δημευσε την δημοσια περιουσια και ξεπουλησε ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ? Η γιαγια μου? Τι πας να μας πεις δηλαδη? Οτι ο Τσιπρας παρελαβε καμενη γη και εκανε οτι καλυτερο μπορουσε? Ποιο ηταν το καλυτερο ακριβως? Να υπογραφει οτι του βαζουν μπροστα του? Να υπογραψει να δεχομαστε μεταναστες απο την Γερμανια? Ενα κρατος το οποιο ειναι διαλυμενο ειναι δυνατον να δεχετε μεταναστες? Πως θα τους ζησεις σε 2 χρονια που δεν θα σου δινουν δραχμη απο την Γερμανια? Αυτα τα σκεφτεστε ποτε? Ηταν οτι καλυτερο μπορουσε να πουλησει την Μακεδονια για να μην κοπου οι συνταξεις? Ηταν οτι καλυτερο μπορουσε να δεχτει να παει ο ΦΠΑ οσο εχουν στο Παρισι που παιρνουν ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΟ ΜΙΣΘΟ? Ειστε με τα καλα σας οι αριστεροι οι πασχετε απο αμνησια? Ολα αυτα ποιος τα εκανε?

  2. avatar @18:46

   Το παραληρηματικό σου σχόλιο,σίγουρα δεν μπορεί να ονομασθεί μνημείο αντικειμενικότητας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει