Παράταση μέχρι την Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου, έχει πάρει η έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Samkura: Περιπλάνηση» που φιλοξενείται στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης από την Τρίτη μέχρι και την Κυριακή.

Η έκθεση που είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 10.00 μέχρι τις 18.00, αποτελεί μέρος του κεντρικού προγράμματος του «Φεστιβάλ Αόρατων Πόλεων, μια κοσμογραφία» που συνδιοργανώνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύχρονης Τέχνης.

Τι θα δείτε στην έκθεση
Παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών από την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που μετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγών το οποίο διοργάνωσαν τα καλλιτεχνικά εργαστήρια «Cló Ceardlann na gCnoc» στην Ιρλανδία και υποστηρίζεται από το EACEA, τους εταίρους, το Culture Ireland και το Ealáin na Gaeltachta. H έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του «Cló».

Ο όρος «samkura» στα γεωργιανά σημαίνει «τριφύλλι» και το όνομα αυτό δόθηκε στην διευρωπαϊκή καλλιτεχνική διοργάνωση, προσφέροντας στο γνωστό ιρλανδικό σύμβολο νοήματα εικαστικής δημιουργίας, ανταλλαγών και καλλιτεχνικής κινητικότητας. Καλλιτέχνες από τις πέντε χώρες έκαναν πράξη την ιδέα μιας ζωντανής ανταλλαγής, ταξίδεψαν για διάστημα δύο ετών ο ένας στον τόπο του άλλου και γνωρίστηκαν μεταξύ τους, εργάστηκαν ατομικά και ομαδικά και δημιούργησαν έργα τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση.

Η γλώσσα έπαιξε σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την καλλιτεχνική συνεργασία. Η συνύπαρξη πέντε ιστορικών γλωσσών και τεσσάρων αλφαβήτων δίνει μια δημιουργική ώθηση στην κοινή γλώσσα της τέχνης.

Αυτή η ποικιλία γλωσσών και αλφαβήτων λειτούργησε εμφατικά στη δημιουργία των έργων και ένα από τα ζητούμενα των καλλιτεχνών ήταν να ανακαλύψουν και να αφομοιώσουν την διαφορετικότητα του άλλου τόπου. .Τα έργα των καλλιτεχνών αναφέρονται ακόμα στη σχέση με τη φύση, δεδομένου ότι οι χώροι φιλοξενίας βρίσκονται ως επί το πλείστον σε αγροτικές περιοχές απομακρυσμένες από το αστικό περιβάλλον.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι: Maria Boavida, Bernadette Cotter, Ingo Dünnebier, André Gonçalves, Oona Hyland, Ian Joyce, Φωτεινή Καριωτάκη, Sarah Lewtas, Kevin McGee, Alexandra Ramires, Γιάννης Σαββίδης, Azat Sargsyan, Nino Sekhniashivili, Λίνα Θεοδώρου, Mkrtich Tonoyan, Guram Tsibakhashvili, Iliko Zautashvili.

Την έκθεση επιμελείται η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου σε συνεργασία με τον Ian Joyce. Συντονισμό αλλά και ρόλο βοηθού επιμελητή έχει ο ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής του ΚΜΣΤ-ΚΣΤΘ, Θοδωρής Μάρκογλου.

Το Κόκκινο Μονοπάτι από Ingo Dunnebier Co. Donegal, 2011

Το έργο είναι Bernadette Cotter, με ονομασία Στριφογυρίζοντας σε Σταυροδρόμια, περφόρμανς