Τερατόμορφοι άνθρωποι ή και θεότητες ακόμα, οι Κύκλωπες με το ένα μάτι στο μέσο του προσώπου τους ήταν τουλάχιστον ανατριχιαστικά πλάσματα.

Και οι Έλληνες τούς ήξεραν καλά, καθώς η μυθολογία των αρχαίων προγόνων μας ήταν γεμάτη από ιστορίες με αυτούς τους γίγαντες. Και η γη τους εξίσου γεμάτη με τεραστίων διαστάσεων κόκαλα που ανήκαν σε μυστηριώδεις ανθρώπους του παρελθόντος.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει πράγματι στο φως πελώρια κόκαλα στον ελλαδικό χώρο, που η σύγχρονη επιστήμη αναγνωρίζει πια ως απομεινάρια από μαμούθ, μαστόδοντες και άλλα προϊστορικά πλάσματα τεραστίων διαστάσεων.

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους, κι έτσι πίστεψαν πως τα πελώρια αυτά οστά ανήκαν σε ανθρωπόμορφους γίγαντες του παρελθόντος. Και κάθε μη ανθρωπόμορφο χαρακτηριστικό στα κόκαλα θεωρούνταν πως αποκάλυπτε την γκροτέσκα ανατομία των τερατόμορφων αυτών όντων.

Αυτό μας λέει τουλάχιστον το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μιλώντας για τους «Έλληνες γίγαντες». Τα παιδιά του Ουρανού και της Γαίας δηλαδή (Βρόντης, Άργης και Στερόπης) που φυλακίζει ο πατέρας τους στα Τάρταρα πιστεύοντας πως απειλούν την ηγεμονία του. Μόνο που η Γαία πείθει τον γιο της τον Κρόνο να τους απελευθερώσει για να ανατρέψουν τον Ουρανό και ξεχύθηκαν έτσι στον κόσμο.

Όπως θυμόμαστε από τη Θεογονία του Ησίοδου, κατόπιν τους επιστρατεύει ο Δίας και οι άλλοι ολύμπιοι θεοί προκειμένου να νικήσουν με τη βοήθειά τους τους Τιτάνες. Όταν τα καταφέρνουν, τους ξαποστέλνουν ξανά στα Τάρταρα για να περιφρουρούν τους νικημένους γίγαντες.

Κύκλωπες συνάντησε και ο ομηρικός Οδυσσέας επιστρέφοντας από την Τροία. Αυτοί είναι άνθρωποι-τέρατα, γιοι του Ποσειδώνα, και κατοικούν κάπου στη Σικελία πιθανότατα. Όλοι θυμόμαστε τον Πολύφημο που τον γέλασε ο πολυμήχανος Οδυσσέας και του έβγαλαν το μάτι για να γλιτώσουν. Κύκλωπες όμως δεν έχτισαν και τα θεόρατα τείχη των Μυκηναίων; Άλλοι Κύκλωπες αυτοί, είχαν καταγωγή από τη Λυκία, όπως ισχυρίζεται ο Στράβωνας.

Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μάς λέει πως την ιδέα για τους γιγαντόμορφους Κύκλωπες την εμπνεύστηκαν οι αρχαίοι Έλληνες από τα απολιθωμένα οστά που έβρισκαν συνεχώς στα χώματά τους και πίστευαν πως ανήκουν σε ανθρωπόμορφα πλάσματα του παρελθόντος. Ενώ σήμερα ξέρουμε πως είναι κόκαλα πελώριων ζώων της προϊστορίας.

Δεν είναι τυχαίο, μας λένε οι επιστήμονες, πως οι ομηρικοί Κύκλωπες κατοικούσαν στη Σικελία, εκεί που έχουν βρεθεί και συνεχίζουν να βρίσκονται απομεινάρια προϊστορικών ελεφάντων με το τσουβάλι.

Και ήταν πιθανότατα αυτή η κεντρική τρύπα στο κρανίο του ελέφαντα για την προβοσκίδα που τους έκανε να πιστέψουν λανθασμένα πως επρόκειτο για ένα μεγάλο άνοιγμα στο κέντρο του κεφαλιού που φιλοξενούσε το μάτι.

Και δεν ήταν φυσικά μόνο οι Έλληνες που έφτιαχναν μύθους με Κύκλωπες βασιζόμενοι στα παλαιοντολογικά ευρήματα. Γίγαντες συναντάμε στις μυθολογίες των περισσότερων λαών του παρελθόντος και, όπως υποδεικνύει το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, είχαν πάντα να κάνουν με τα απολιθωμένα οστά των πελώριων ζώων.

Τα μεγάλα κόκαλα των μαμούθ και των συγγενικών τους πλασμάτων δηλαδή που μοιάζουν πολύ με ανθρώπινα οστά, έτσι θρυμματισμένα και απολιθωμένα καθώς εντοπίζονται. Τα γεωλογικά γεγονότα τείνουν να καταστρέφουν τα κρανία των ελεφάντων, αφήνοντας πίσω πελώρια υπολείμματα από οστά που μοιάζουν σαν να προέρχονται από ανθρωπόμορφα πλάσματα γιγαντιαίων διαστάσεων…