«Μια υπέρβαση για την Αριστερά» προτείνει ο Μίμης Ανδρουλάκης μέσα από τις σελίδες του νέου του βιβλίου. Συμβολικό όνομα της το «ΟδυσσΑίας», «το όνομα ενός έξυπνου, εναλλακτικού ρεφορμισμού στην υπηρεσία των καλύτερων επαναστατικών μας ονείρων», όπως είπε ο ίδιος.

Φέρει τον τίτλο «Όπλων κρίσις», «Νεκρικοί διάλογοι για την αριστερά» (Εκδόσεις Πατάκη) και παρουσιάστηκε σήμερα το βράδυ σε μία ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου από έγκριτους ομηλιτές , όπως ο καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγραφέας και επικεφαλής της «Κοινωνίας Αξιών» Δημήτρης Μπουραντάς και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής υπό τον συντονισμό της Μαρίας Σαράφογλου.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο, μία κάθοδο στον Κάτω Κόσμο όπου οι μεγάλες ηγετικές μορφές της ευρωπαϊκής Αριστεράς μπαίνουν σε ένα διάλογο με τον συγγραφέα και γυρίζοντας τον χρονοδιακόπτη κοιτάζουν μαζί την Αριστερά του 21ου αιώνα μέσα από τα δικά τους ορόσημα, εξομολούνται, κάνουν συγκρίσεις και συσχετισμούς για να απαντήσουν στο ερώτημα «τι να κάνουμε;». Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, Φρανσουά Μιτεράν, Όλαφ Πάλμε, Ανδρέας Παπανδρέου και πολλοί άλλοι επανεμφανίζονται με τη σκέψη και τη δράση τους σε ένα πόνημα «καρδιάς και όχι μυαλού» όπως είπε ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος επιχείρησε ένα ψυχογράφημα των προσώπων σεβόμενος όμως απόλυτα τα ιστορικά γεγονότα.

Είναι ένα αξιόλογο, από ιστορικής πλευράς, βιβλίο για ένα ενωτικό μέλλον της Αριστεράς, καθώς μπορεί να δει κανείς την πρόταση της σύνθεσης, όπως είπε ο κ. Κρεμαστινός.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τον κ. Μπουραντά, με αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο, δίνει μία πυξίδα σε αυτούς που αγωνιούν για το μέλλον, μιλά για συνάρθρωση της Αριστεράς με την ανατροπή του κατεστημένου πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να υλοποιηθεί από υγιείς δυνάμεις της χώρας.

Το βιβλίο, όπως είπε, μας δίνει ένα καθρέφτη να κοιταχτούμε και να δούμε τον άνθρωπο και την κοινωνία μέσα από την αυτοκριτική της δυτικής Αριστεράς καταρρίπτοντας τις εμμονές που χαρακτήρισαν την ιδεολογία και την πολιτική, την έλλειψη του «όλον», την οργανωτική αντίληψη και τα ταμπού που επικράτησαν. Φαίνεται στο βιβλίο- πρόσθεσε ο ίδιος, ότι η Αριστερά δεν μπόρεσε να συλλάβει και να διαχειριστεί μια καλή ζωή και έναν κοινωνικό χώρο, που οδήγησε στην περίπτωση της Ελλάδας μέσα από ιδιώτευση ομάδων και ατόμων, περίσσευμα κρατισμού και ελλείμματος κράτους, περίσσευμα προπαγάνδας και ελλείμματος ενημέρωσης σε ένα τεράστιο έλλειμμα αξιών.

Το βιβλίο θα ακολουθήσει τη δική του πορεία, μπορεί να βάλει σε κίνηση και δυνάμεις που να στραφούν εναντίον μου, αλλά ανήκει πια στους αναγνώστες του, είπε ο Μ. Ανδρουλάκης επισημαίνοντας ότι το πόνημά του δεν είναι καθοδηγητικό, όμως, στέλνει ένα ξεχωριστό μυστικό ιδιαίτερο μήνυμα στην Αριστερά. Ένα μήνυμα σύνθετο, όπως και στο όνομα «ΟδυσσΑίας» για μια Αριστερά που δεν υπάρχει ακόμη αλλά που θα ανασυντεθεί.