«Είσαι καλλιτέχνης, γλύπτης; Μπορείς να πάρεις μέρος στην ανέγερση ενός αναμνηστικού μνημείου στη Ρόδο. Θέλουμε να αναδείξουμε την παρουσία Ελλήνων ναυτικών στην εκστρατεία του #Magallanes #Elcano στον πρώτο περίπλου της γης». Το μήνυμα αυτό στέλνει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο πρεσβευτής της Ισπανίας στην Ελλάδα Ενρίκε Βιγέρα, ανακοινώνοντας τον δημόσιο διαγωνισμό ιδεών για τη δημιουργία ενός μνημείου ή γλυπτού για τη συμμετοχή Ελλήνων ναυτικών στον πρώτο περίπλου της γης, που προκηρύσσουν η ισπανική πρεσβεία στην Ελλάδα και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 500 χρόνων από τον πρώτο περίπλου της γης (1519 – 1522) και με σκοπό να τιμήσουν την παρουσία πέντε Ελλήνων/καταγόμενων από την Ελλάδα ναυτικών ανάμεσα στους επιζώντες της αποστολής του Μαγγελάνου/Ελκάνο.

Το επιλεχθέν γλυπτό θα τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου που θα ορισθεί προσεχώς, αναφέρει η πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι αναθέτοντες φορείς διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής τοποθεσίας.

Στην προκήρυξη μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή Έλληνες και Ισπανοί καλλιτέχνες. Ο καλλιτέχνης ή η ομάδα που θα επιλεχθεί θα λάβει βραβείο 2.000 ευρώ και θα συμμετέχει στην υλοποίηση, τον συντονισμό της διαδικασίας παραγωγής και την εγκατάσταση του έργου.

Ορίζεται από την ισπανική πρεσβεία πως η ημερομηνία έναρξης για αποστολή προτάσεων είναι η 1η Δεκεμβρίου 2018 και η λήξη προθεσμίας για αποστολή προτάσεων η 31η Μαρτίου 2019.

Στην προκήρυξη υπενθυμίζεται ότι στις 10 Αυγούστου 1519 απέπλευσαν από τη Σεβίλλη (Ισπανία) πέντε πλοία υπό τις διαταγές του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, επανδρωμένα συνολικά με 237 ναυτικούς. Μεταξύ αυτών, υπήρχαν και Έλληνες – μέλη του πληρώματος που διέγραψαν διαφορετικές πορείες. Μόνο 18 ναυτικοί επέστρεψαν σώοι στο ίδιο λιμάνι λίγο μετά τη συμπλήρωση τριών χρόνων, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1522, υπό τις διαταγές του Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο. “Μεταξύ αυτών, υπήρχαν πέντε Έλληνες ναυτικοί, τον άθλο των οποίων θέλουμε να αναδείξουμε με την κατασκευή ενός γλυπτού που να τιμά τη μνήμη τους σε δημόσιο χώρο της πόλης της Ρόδου” σημειώνει στην προκήρυξη της, η ισπανική πρεσβεία.