Μέσω του τρικ της σύστασης εταιρειών (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ ή και ΑΕ) αρκετοί καλλιτέχνες καταφέρνουν, και μάλιστα νομίμως, να πληρώνουν πολύ χαμηλότερους φόρους σε σχέση με έναν άλλο φορολογούμενο με τα ίδια εισοδήματα.

Με την εν λόγω τακτική, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», οι περισσότεροι αποκτούν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, ακίνητα, σκάφη αναψυχής) στο όνομα της επιχείρησης και οποιαδήποτε δαπάνη αφορά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, μειώνει τα κέρδη της εταιρείας.

Αν για παράδειγμα ένας μισθωτός έχει εισοδήματα 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με βάση τη φορολογική κλίμακα, με φόρο 31.400 ευρώ, ενώ αν Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης έχει καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 20% στο όνομα της εταιρείας, δηλαδή 20.000 ευρώ και στο υπόλοιπο ποσό των 80.000 ευρώ, όποτε αυτό διανεμηθεί στους εταίρους θα παρακρατηθεί επιπλέον φόρος άλλο ένα 25%, δηλαδή άλλα 20.000 ευρώ.

Στην περίπτωση του επαγγελματία που έχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία στο όνομα της εταιρείας, οι δαπάνες που αφορούν τα ακίνητα, τα σκάφη αναψυχής κλπ αφαιρούνται από τα καθαρά κέρδη της εταιρείας.

Άρα τα καθαρά κέρδη μπορούν να εμφανιστούν αρκετά μειωμένα και ο τελικός φόρος να είναι χαμηλότερος.

Σε περίπτωση που ένας καλλιτέχνης έχει ΕΠΕ και τα καθαρά του κέρδη ανέρχονται, για παράδειγμα, σε 300.000 ευρώ, θα πληρώσει 60.000 φόρο στο όνομα της εταιρείας και με τα υπόλοιπα 240.000 ευρώ μπορεί να αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο και να αφαιρεί κάθε χρόνο από τα κέρδη το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσβεσή του.