Έντονες συζητήσεις και προβληματισμούς προκαλεί η υπόθεση της απόπειρας ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή, στη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ο γνωστός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, Ζακ Κωστόπουλος. Όπως έγινε αρχικά γνωστό, ο Ζακ Κωστόπουλος εγκλωβίστηκε στο κατάστημα και όταν δεν κατάφερε να σπάσει την πόρτα με πυροσβεστήρα, επιχείρησε να βγει μέσα από τη βιτρίνα και σπάζοντας τη τζαμαρία τραυματίστηκε. Ωστόσο, βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής καταγράφουν ότι τουλάχιστον δύο άτομα (ο ένας εκ των οποίων ήταν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος) άρχισαν να τον κλωτσούν στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν ακόμα στη βιτρίνα, και στη συνέχεια τον τράβηξαν έξω.

 

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου ήταν ο τραυματισμός του από το σπασμένο τζάμι ή από τα χτυπήματα που δέχθηκε, κάτι που αναμένεται να φανεί με την ιατροδικαστική εξέταση. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, που είναι πλέον αντιμέτωπος με το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, καθώς και με το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, οδηγήθηκε το Σάββατο στον εισαγγελέα και το πρωί της Τρίτης θα περάσει και πάλι το κατώφλι της Ευελπίδων προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή. Ο ίδιος, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες. «Έχουμε ένα θλιβερό περιστατικό για όλους στο οποίο όμως δεν έχει συμμετοχή στο επέλθον αποτέλεσμα ο εντολέας μου»  ανέφερε σε δήλωση του ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος και συμπλήρωσε: «Η πρώτη του ενέργεια ήταν η προσφυγή στην πολιτεία ειδοποιώντας την αστυνομία. Έπειτα προσπάθησε να εμποδίσει τη διαφυγή του μαζί με άλλους περαστικούς που προσέτρεξαν και στη συνέχεια ο δράστης της κλοπής στην προσπάθεια του να βγει τραυματίστηκε από τα σπασμένα γυαλιά. Μάλιστα ενδεικτικό του ότι ο τραυματισμός αυτός δεν οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα είναι ότι αφού βγήκε και ενώ είχε ήδη έρθει στο σημείο η ομάδα ΔΙΑΣ αλλά και το ΕΚΑΒ σηκώθηκε και επιτέθηκε εναντίον τους απειλώντας τους με ένα κομμάτι σπασμένου γυαλιού».

Αντιδράσεις στα social media

Από τη στιγμή που άρχισε να γίνονται γνωστό ότι ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος το άτομο που έχασε τη ζωή του στην Ομόνοια, εκατοντάδες άτομα γράφουν συλλυπητήρια στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. «Αυτή η ψυχάρα, αυτός ο αλήτης, αυτός ο γλυκός φίλος μας, φτιαγμένος, μπήκε(πρώτη φορά στη ζωή του) να κλέψει το κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια(ναι αυτό που βλέπετε στις ειδήσεις)… Η βασανισμένη, η γενναία, η γλυκιά, η σκληρή ψυχούλα του, στην κρίση του κάθε αναμάρτητου. Δεν θα συνέλθουμε και θα σ αγαπάμε Ζακ μου» έγραψε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος στη σελίδα του στο Facebook. Από την πλευρά της, η Έλενα Ακρίτα σε ανάρτησή της στο Facebook γράφει: «Αυτός που λιντσάρισε τον Ζακ στο κοσμηματοπωλείο λέγεται Γιώργος κι είναι ωραίος τύπος έτσι καλαμπουρτζής όξω καρδιά. Λέγεται Νίκος έχει μίνι μάρκετ και χαρίζει καραμέλες στα παιδάκια. Λέγεται Ελένη και κλαίει στο σινεμά γιατί είναι ευαίσθητούλα. Λέγεται Φώτης κι είναι η ψυχή της παρέας. Λέγεται Μαρία και πάει στην εκκλησία. Λεγεται κυρ Στεφανος και βεβαίως θα το κάψουμε απόψε, Αλικάκι. Λεγεται Θωμάς και μόλις σε βοήθησε με τη σακούλα. Λεγεται Ειρήνη, Παντελής, Δημήτρης, κυρία Παπαδοπούλου, διδάσκει το παιδί σου, σου φέρνει πεσκέσι ντομάτες γεμιστές, κάθεται πίσω σου στο στην ουρά, στο ταμείο, στο λεωφορείο. Τον βλέπεις κάθε μέρα, τον χαιρετάς κάθε μέρα, τον συμπαθείς κάθε μέρα και πιο πολύ. Αυτός που λιντσάρισε τον Ζακ είναι ο διπλανός σου. Και μετά τον διπλανό σου; Εσύ;». Λίγη ώρα μετά επανήλθε με νέα ανάρτηση που έγραφε: «Σ’ αγαπάω Zak Kostopoulos κι αυτό κανένας θάνατος δεν το αλλάζει. Ο Σνουπι σου έμεινε μόνος… Αχ Ζακ μου…». Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου περίπου 500 άτομα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πορεία συμμετείχαν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά και πλήθος ανθρώπων οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποιήσαν συνέλευση στο χώρο του Πολυτεχνείου στη Στουρνάρη. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία που πέρασε από το σημείο του συμβάντος, το ΑΤ Ομόνοιας και κατέληξε στα Εξάρχεια.