Σε αρνητική τροχιά κινείται ο ελληνικός τουρισμός, ως απόρροια της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα.

Αυτό αποτυπώνεται τόσο στη μέχρι τώρα κακή εικόνα των κρατήσεων από το εξωτερικό, όσο και μέσω των μηνυμάτων που λαμβάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις από τους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες (Tour Operators), που διακινούν το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων (HATTA) Γιώργος Τελώνης επισήμανε ότι ήδη Tour Operators του εξωτερικού επεξεργάζονται σενάρια πληρωμών των υποχρεώσεών τους και σε δραχμές, στην απευκταία περίπτωση νομισματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, αν και μέχρι τώρα η κίνηση αυτή παραμένει άτυπη και εξελίσσεται σε χαμηλούς τόνους, εταιρείες του χώρου έχουν προστρέξει σε εξειδικευμένους οίκους για να ενημερωθούν αναφορικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης, ο κ. Τελώνης δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι Tour Operators μεταχρονολογούν τις υποχρεώσεις τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα περιμένουν να «χτυπήσουν» ακόμα χαμηλότερες τιμές για να στείλουν κόσμο στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των κρατήσεων, αυτή εξακολουθεί να παραμένει κάκιστη (την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρέαδης έκανε λόγο για -50% στον ρυθμό των ημερήσιων κρατήσεων) με τον κ. Τελώνη να σημειώνει ότι πλέον είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθούν οι παρούσες απώλειες τους επόμενους μήνες. «Κάθε κρεβάτι που μένει άδειο, κάθε θέση αεροπλάνου που μένει κενή, χάνεται, δεν αναπληρώνεται» τονίζει.

Ένα επιπλέον στοιχείο που θα πρέπει να προστεθεί στον πίνακα των αρνητικών γεγονότων που πλήττουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν, είναι και αυτό της συρρίκνωσης της τουριστικής σεζόν που παρατηρείται εφέτος. Όπως έχει δηλώσει στο ΑΜΠΕ το μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ήδη πολύ μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων έχει μεταθέσει την έναρξη λειτουργίας του κατά έναν μήνα, με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στα τουριστικά έσοδα της χώρας αλλά και των επιχειρήσεων.

Παραδοσιακά η περίοδος του Πάσχα σηματοδοτούσε και την έναρξη της τουριστικής σεζόν για τις εμπλεκόμενες με τα τουριστικά επιχειρήσεις. Ωστόσο φέτος, απόρροια της παρούσας οικονομικής κατάστασης και της κάκιστης εικόνας των κρατήσεων από τις αγορές- δεξαμενές για τον ελληνικό τουρισμό (Γερμανία, Αγγλία), ξενοδοχειακές μονάδες άνοιξαν τις πύλες τους για να υποδεχθούν τους πρώτους επισκέπτες τους τον Μάιο και μάλιστα εμφανίζοντας πολύ χαμηλή δυναμικότητα σε πολλές περιπτώσεις.

Οι εκτιμήσεις για το σύνολο της τουριστικής χρονιάς κάνουν λόγο για απώλειες 10% από πλευράς εσόδων, ενώ ακόμα σοβαρότερες θα είναι οι απώλειες για τις θέσεις εργασίας.