«Δάσκαλε, πεινάω», λένε πολλοί μαθητές στους δασκάλους τους και οι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία επιβεβαιώνουν στους καθηγητές τους ότι αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα στο σπίτι τους.

Είναι κοινό μυστικό ότι τόσο ο υποσιτισμός όσο και το βαρύ πολιτικό και οικονομικό κλίμα της χώρας, σε συνδυασμό με την ανεργία που μαστίζει όλα τα κοινωνικά στρώματα, έχουν επηρεάσει τους ανήλικους που αντιδρούν πιο αυθόρμητα κάποιες φορές, όπως λένε δάσκαλοι και καθηγητές. Βέβαια, οι περισσότεροι δεν μουντζώνουν αλλά αντιδρούν απαξιώνοντας τις πολιτικές καταστάσεις της χώρας. Και φυσικά δεν λέμε ότι προβαίνουν σε απρεπείς χειρονομίες οι μαθητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Το κάνουν και παιδιά που επηρεάζονται από την δυσχερή καθημερινότητα και προσπαθούν να στείλουν με αυτό τον τρόπο το δικό τους μήνυμα απέναντι στην επίσημη Πολιτεία.

Μιλώντας στο newsbeast.gr για το θέμα της απρεπούς συμπεριφοράς των νέων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Νίκος Παπαχρήστος, εξηγεί γιατί όποτε βρουν ευκαιρία οι μαθητές δεν διστάζουν να μουντζώσουν ακόμη και προς τη μεριά των επισήμων, χωρίς να ενδιαφέρονται για την ποινή που θα τους επιβληθεί.

«Τα παιδιά είναι σε μια ηλικία που είναι περισσότερο παρορμητικά. Γι’ αυτό πολλές φορές έχουν ακραίες συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα, αυτές που επέδειξαν στις παρελάσεις», λέει.

Και προσθέτει: «Ιδιαίτερα στις εργατικές συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες περιοχές που έχουν αποβιομηχανιστεί πλήρως, καταγράφονται υψηλά ποσοστά ανεργίας. Κάποιοι μαθητές μας μιλούν και αναφέρουν τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στο σπίτι τους. Δεν είναι και ότι πιο ωραίο να ακούς έναν μαθητή σου να σου λέει “δάσκαλε, πεινάω”»… Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα παιδιά έχουν προβλήματα. Όμως, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι νέοι επηρεάζονται από τα βιώματα των συνομηλίκων τους.

Πάντως, ο κ. Παπαχρήστος που επισημαίνει ότι ποτέ η ΟΛΜΕ δεν παρακίνησε τέτοιες πράξεις, πιστεύει ότι οι μαθητές που είναι πιο παρορμητικοί και προβαίνουν σε απρεπείς χειρονομίες, δεν θα έπρεπε να τιμωρούνται. «Τα παιδιά αντιδρούν λόγω της κεκτημένης ταχύτητας και τους εξωθούμε περισσότερο άμα τους επιβάλουμε ποινές. Καλύτερο θα ήταν να τους καλέσουν οι καθηγητές τους και να τους κάνουν μία σύσταση, παρά να τους αποβάλλουν από τα μαθήματά τους», σημειώνει. Και καταλήγει ότι το τελευταίο διάστημα με τα χιλιάδες προβλήματα που υπάρχουν, η συμπεριφορά πολλών νέων έχει γίνει ιδιαίτερα βίαιη…

Η αντίδραση των νέων

Το τελευταίο διάστημα οι νέοι έχουν εναντιωθεί στους πολιτικούς. Κάποιοι επέλεξαν να απέχουν ενώ κάποιοι άλλοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με χειρονομίες. Πιστεύουν, όπως λένε οι ειδικοί, ότι με αυτό τον τρόπο θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικογένειες της χώρας.

Και μπορεί εκείνοι να μην έχουν προβλήματα, όμως, όταν, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, βλέπουν ότι οι διπλανοί τους δεν έχουν χρήματα ούτε για τα βασικά, επηρεάζονται. Και γι’ αυτό, όπως καταλήγει ο κ. Παπαχρήστος, με το να τους τιμωρούν, τους εξωθούν σε ακόμη πιο ευερέθιστες συμπεριφορές.