Την εξαίρεση της εμπορίας αγροτικών προϊόντων από τη δυνατότητα υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα μελετά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεννόηση με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Δριβελέγκας. Κι αυτό, γιατί, όπως εξήγησε, «παρά πολλοί έμποροι παίρνουν αγροτικά προϊόντα και στη συνέχεια υπάγονται στο άρθρο 99 (σ.σ. που τους προστατεύει από τους πιστωτές τους) και δεν πληρώνουν τους παραγωγούς».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την 24η AGROTICA, ο κ.Δριβελέγκας, προειδοποίησε ακόμη τους παραγωγούς ότι στο εξής «όσοι πωλούν προϊόντα τους σε επιχειρηματίες, που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων, δεν θα λαμβάνουν επιστροφή ΦΠΑ».

Γενικότερος στόχος του υπουργείου είναι, όπως προέκυψε, να «νοικοκυρέψει» πλήρως το τοπίο στον αγροτικό τομέα, καταργώντας πρακτικές που επέτρεπαν τη σπατάλη χρημάτων, αλλά και αποφεύγοντας λανθασμένους χειρισμούς, που οδηγούν σε απαιτήσεις έντοκης επιστροφής χρημάτων από την ΕΕ.

Νομική διαδικασία για την απόφαση της Κομισιόν περί επιστροφής 150 εκατ.

Σχετικά με το τελευταίο αυτό θέμα, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι το υπουργείο κινεί νομική διαδικασία για να προσβάλει -στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν περί επιστροφής (εντός τετραμήνου και έντοκα) κεφαλαίων ύψους 150 εκατ. ευρώ, που είχαν δοθεί το 2008 σε ενώσεις συνεταιρισμών ως ενισχύσεις για το σιτάρι. “Θα ζητήσουμε αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης […] Δεν θα τη γλιτώσουμε, αλλά δεν θα ζητηθεί από τους αγρότες να πληρώσουν τα χρήματα”, είπε.

Εξάλλου, ο κ. Δριβελέγκας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής απόφασης για την επιβολή στους αγρότες ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης, τονίζοντας ότι αυτή δεν αποτελεί χαράτσι σε καμία περίπτωση, αλλά απλά διασφαλίζει ότι τα οφειλόμενα θα εισπράττονται.

«Ενώ ο ΕΛΓΑ έπρεπε να παίρνει ετησίως 200 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των αγροτών, εισέπραττε μόνο 70-80 εκατ., γιατί πολλά προϊόντα δεν πωλούνταν με τιμολόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τέλος στη ‘’μεγάλη φάμπρικα’’ των κατ΄ εξαίρεση αποζημιώσεων»

Πρόσθεσε ότι τελείωσε οριστικά η «μεγάλη φάμπρικα» των κατ΄ εξαίρεσιν αποζημιώσεων, οι οποίες απαγορεύτηκαν. «Πάνω από 1000 αγρότες ελάμβαναν κατ΄ εξαίρεσιν αποζημιώσεις 50.000-350.000 ευρώ. Υπήρχε περίπτωση αγρότη που έλαβε ετήσια αποζημίωση 372.000 ευρώ, αλλά και οικογένειας που σε τρία χρόνια εισέπραξε πάνω από 800.000 ευρώ!», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, δυστυχώς, τα ποσά αυτά δόθηκαν νομότυπα και άρα δεν μπορεί να ζητηθεί η επιστροφή τους.

Ο κ. Δριβελέγκας υποστήριξε, εξάλλου, ότι στο πλαίσιο του μητρώου συνεταιριστικών οργανώσεων, που θεσπίζει ο νέος νόμος για αυτές, από τις 5.500 υφιστάμενες, κατέθεσαν αιτήσεις εγγραφής 3.500. Από αυτές δε, έστω ελάχιστη οικονομική δραστηριότητα είχαν μόλις 1.500 περίπου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόνο 190.000 αγρότες, σε σύνολο περίπου 700.000.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 20%-25%. Συνέστησε δε, στους Έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν εγχώρια αγροτικά προϊόντα, επισημαίνοντας ότι είναι τα μόνα που δεν βαρύνονται με οποιαδήποτε καταδίκη για προβλήματα ποιότητας και ασφάλειας.

Κάποιοι πήγαν να κάνουν κινητοποιήσεις εθιμικά, αλλά οι αγρότες δεν τους ακολούθησαν

Υποστήριξε ότι οι αγρότες είναι η μόνη τάξη της χώρας που έχει δίχτυ ασφαλείας απέναντι στην ανεργία. Απαντώντας σε ερώτηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι φέτος δεν υπάρχουν, όχι επειδή οι αγρότες δεν έχουν προβλήματα, αλλά επειδή ακριβώς υφίσταται αυτό το δίχτυ προστασίας, αλλά και διότι αισθάνονται την κατάσταση στην οικονομία.

«Κάποιοι πήγαν να κάνουν κινητοποιήσεις εθιμικά, αλλά οι αγρότες δεν τους ακολούθησαν», ισχυρίστηκε και, σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτου Καραμίχα, ότι δεν υπάρχει αγροτική πολιτική, είπε: «ας καταλάβει η ΠΑΣΕΓΕΣ ότι ο ίδιος ο αγροτικός κόσμος έχει απαξιώσει [αυτές τις οργανώσεις] και δεν τις εμπιστεύεται». Ο νόμος που προωθεί το υπουργείο, είπε θέλει επιχειρηματικούς και όχι συνδικαλιστικούς συνεταιρισμούς.

Σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης -για τα οποία χθες βράδυ είπε πως μέχρι τις 15/3 θα έχουν αξιολογηθεί οι πρώτοι 2.500 φάκελοι- παραδέχθηκε ότι παρατηρείται όντως καθυστέρηση.

Στο μεταξύ, ξεπερνά το 45% η απορροφητικότητα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 “Αλ.Μπαλτατζής”, ποσοστό που το κατατάσσει πρώτο στη χώρα. Ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου, Βαγγέλης Διβάρης, διευκρίνισε ότι «έχει ενεργοποιηθεί το 95% των μέτρων του προγράμματος, οι εντάξεις ανέρχονται στο 75%-80% και οι νομικές δεσμεύσεις ξεπερνούν το 50%».