Eρώτηση για το διατηρητέο της οδού Πατησίων, στο οποίο έμεινε η Μαρίας Κάλλας κατά τα νεανικά της χρόνια, καθώς για το μουσείο «Μαρία Κάλλας» που παραμένει σήμερα κλειστό, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Το σπίτι της Μαρίας Κάλλας  έχει χαρακτηριστεί από το 1989, επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, ως διατηρητέο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων.

Στην πρόσοψη της πολυκατοικίας τοποθετήθηκε αναμνηστική πλάκα, η οποία έχει αφαιρεθεί σήμερα, όπου αναγραφόταν: «Στο σπίτι αυτό έζησε η Μαρία Κάλλας. Υπουργείο Πολιτισμού 1987». Το κτίριο είναι ιδιοκτησίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου ΝΑΤ από το 1950. Έγινε μελέτη ανακατασκευής, αλλά το ΝΑΤ δήλωσε έλλειψη κονδυλίων για την εφαρμογή της και έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί.

Κλειστό παραμένει από το 2008 και μουσείο «Μαρία Κάλλας» στο Γκάζι. Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Ψαριανό και Θανάση Λεβέντη μέσα στο μουσείο υπάρχουν αυθεντικά αντικείμενα της μεγάλης ντίβας του λυρικού τραγουδιού, που αγοράστηκαν στο Παρίσι, με τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού. Ιδρύθηκε στα τέλη του 2002 και τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Στο Παρίσι αντίθετα, επισημαίνουν οι δύο βουλευτές, στην πολυκατοικία επί της Avenue Georges Mandel στον αριθμό 36, υπάρχει χρυσή επιγραφή που υπενθυμίζει στους περαστικούς ότι «εδώ έζησε τα τελευταία της χρόνια η μεγάλη Κυρία της Όπερας, Μαρία Κάλλας».