Με επιτυχία πέρασε το στάδιο της νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το προεδρικό διάταγμα, με βάση το οποίο καθορίζονται τα κριτήρια για την κατάρτιση του πίνακα κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού σε επιχειρήσεις που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και ελέγχονται από το Δημόσιο.

Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ στη γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι το επίμαχο διάταγμα δεν αποτελεί «το πλαίσιο για τον προσδιορισμό τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού» και η εφαρμογή των ρυθμίσεων του διατάγματος «προϋποθέτει, πάντως, τον καθορισμό προσωπικού των φορέων ως πλεονάζοντος, με βάση τις διατάξεις που διέπουν την λειτουργία τους ή άλλη διάταξη νόμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανώτατοι δικαστές σημειώνουν ότι το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να επανεξετάσει την ρύθμιση του διατάγματος που αφορά την μοριοδότηση των υπαλλήλων στις ξένες γλώσσες.

Και αυτό γιατί ,όπως λένε, «ο υπάλληλος ο οποίος γνωρίζει άριστα μια ξένη γλώσσα συγκεντρώνει ίσο αριθμό μορίων (δηλαδή 40) με εκείνον ο οποίος γνωρίζει σε άριστο βαθμό περισσότερες ξένες γλώσσες». Και προσθέτουν ότι πρέπει να συμπληρωθεί το διάταγμα έτσι ώστε να καθορίζεται ο τρόπος διαπίστωσης του επιπέδου γνώσης της ξένης γλώσσας (τίτλοι σπουδών, κ.λπ.).