«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα όμως είμαστε μακριά από το να είμαστε ικανοποιημένοι» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στο πλαίσιο της κοπής της πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, σχολιάζοντας τις μέχρι τώρα προσπάθειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Φωτογραφίες και βίντεο: Γιάννης Κέμμος

Στόχος είναι να αυξηθεί η συμμετοχή τόσο της κρατικής όσο και της ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα και σε δεύτερη φάση να διευρυνθεί και η εξαγωγική τους δραστηριότητα.

IMG_6697

Την 1η Μαρτίου εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ, αποτελώντας σημαντικό εργαλείο, η Εθνική Αμυντική και Βιομηχανική Στρατηγική. Στην παρούσα φάση αποτελεί ένα γενικό κείμενο ωστόσο θα βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις για να θέσουν προτεραιότητες.

Για να εφαρμόσει αυτή την Στρατηγική στο παρόν και το μέλλον θα κληθεί το Συμβούλιο Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Πολιτικής, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας.

IMG_6671

Σε αυτό το Συμβούλιο ο ΣΕΚΠΥ θα γίνει προσπάθεια να έχει δύο μέλη, ώστε να υπάρχει αμφίδρομη συνεργασία. Όπως επίσης έγινε γνωστό είναι έτοιμες 10 αλλαγές στον νόμο περί προμηθειών ώστε να γίνει αποτελεσματικός.

Ο απερχόμενος Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Πτέραρχος Βούρης παραδέχτηκε ότι πολλά από τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας μακρόχρονος σχεδιασμός και προγραμματισμός για τις εξοπλιστικές ανάγκες των ΕΔ. Ένας σχεδιασμός 15ετίας τουλάχιστον.

Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί και στην εξωστρέφεια. Σε αυτό το πλαίσιο οι Στρατιωτικοί Ακόλουθοι των Ελληνικών Πρεσβειών στο εξωτερικό έχουν λάβει ακόμα ένα αντικείμενο που δεν είναι άλλο από την προώθηση ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Προκειμένου δεν να υπάρχει φερεγγυότητα, το υπουργείο προχωρά στην κατάρτιση Μητρώου Επιχειρήσεων Αμυντικού Τομέα καθώς όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Βίτσας «πρέπει να ξεφύγουμε λίγο, να απομονώσουμε, όσους δηλώνουν ότι είναι κατασκευαστές Αμυντικού Υλικού και όταν πηγαίνεις εκεί δεν έχουν ούτε μηχανουργείο».

Με αυτό το Μητρώο θα βοηθηθεί και το υπουργείο ώστε να μπορεί να δίνει πιστοποίηση προωθώντας έτσι τις Αμυντικές Βιομηχανίες της χώρας και στο εξωτερικό. Το υπουργείο θα προωθήσει την συνεργασία και μεταξύ των ελληνικών βιομηχανιών του κλάδου. Ο Δημήτρης Βίτσας έκλεισε επισημαίνοντας στους κατασκευαστές πως θα πρέπει να προσλαμβάνουν και Έλληνες νέους επιστήμονες πληρώνοντας τους δίνοντάς τους ικανοποιητικές απολαβές.