Αν και η διαδικασία για τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εφεδρεία έχει προχωρήσει σε αρκετά υπουργεία, η συνολική καταγραφή των «εφέδρων» παρουσιάζει δυσκολίες.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σήμερα είναι η τελευταία ημέρα όπου οι διευθύνσεις διοικητικού και προσωπικού θα πρέπει να έχουν συντάξει τους πίνακες με τους μόνιμους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας και είναι τουλάχιστον 53 ετών.

Σημαντικό πρόβλημα στην καταγραφή των «εφέδρων» είναι ο εντοπισμός των υπαλλήλων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς γι’ αυτούς ισχύουν διαφορετικά ηλικιακά όρια ανά ειδικότητα προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, οι υπηρεσίες ζητούν από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους να υπογράψουν δηλώσεις ότι δεν έχουν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα ελέγχουν βάσεις δεδομένων των ασφαλιστικών ταμείων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει προϋπηρεσία που δεν έχει δηλωθεί. Είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.

Η άμεση εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας κρίνεται, ωστόσο, απαραίτητη για να προχωρήσει σε δεύτερη φάση ο ανασχεδιασμός του Δημοσίου, δηλαδή η μείωση οργανικών μονάδων και η αναδιάρθρωση των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, βάζοντας ως χρονικό όριο τις αρχές του 2012.