Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά στη γυναικεία μονή της Βαρνάκοβας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, οι έρευνες των στελεχών του ανακριτικού τμήματος εστιάζονται στο κτίριο που βρίσκονται τα κελιά των μοναχών και συλλέγουν στοιχεία, τα οποία μπορούν να τους οδηγήσουν στα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την φωτιά.

Στο μεταξύ, όσον αφορά στις προσπάθειες που έκαναν οι περίπου 30 πυροσβέστες για να κατασβέσουν την φωτιά και να σώσουν την ιστορική μονή της Βαρνάκοβας, μίλησε στο ΑΠΕ ο περιφερειακός διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Κώστας Κυριακόπουλος, ο οποίος πήγε άμεσα στην μονή και συντόνισε το έργο της κατάσβεσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλω να συγχαρώ και δημόσια τους πυροσβέστες που επιχείρησαν στο μοναστήρι, διότι με αυτοθυσία και υπευθυνότητα κατάφεραν να κατασβέσουν τη φωτιά και να σώσουν τη μονή από μία μεγάλη καταστροφή».

Μάλιστα, προσθέτει ότι «μέσα στην ιερά μονή υπήρχαν δεξαμενές με πετρέλαιο και προπάνιο και οι πυροσβέστες κατάφεραν, με τη χρήση ειδικού αφρού, να μην φθάσει η φωτιά στην δεξαμενή του προπανίου και ταυτόχρονα κατασβέσαμε την φωτιά στην δεξαμενή του πετρελαίου». Επίσης, ο Κώστας Κυριακόπουλος κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στις προσπάθειες των μοναχών αφενός για να κατασβέσουν την φωτιά και αφετέρου για να σώσουν τα ιερά κειμήλια της μονής.

Επίσης, όπως λέει ο κ. Κυριακόπουλος, «όταν εκδηλώθηκε η φωτιά, οι μοναχές έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να την σβήσουν, αλλά δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν διότι η φωτιά ήταν στην ξύλινη οροφή». Όσον αφορά στο αποτέλεσμα των προσπαθειών της Πυροσβεστικής για να σωθεί η μονή, ο Κώστας Κυριακόπουλος είπε ότι «καταφέραμε και σώσαμε δύο παρεκκλήσια που υπήρχαν στις άκρες του κτιρίου στο οποίο είχε εκδηλωθεί η φωτιά, όπως επίσης το παλαιό και το νέο καθολικό της μονής, την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βαρνάκοβας, ιερά λείψανα, καθώς και πολλά αφιερώματα».

Ακόμη ανέφερε ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, αφού στην επιχείρηση της κατάσβεσης πήραν μέρος δυνάμεις από την Ναύπακτο, την Άμφισσα, το Αίγιο, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Πάτρα και την 6η ΕΜΑΚ. Επίσης, συμμετείχε και ένα υδροφόρο όχημα ιδιώτη. Μάλιστα σε αυτό το σημείο ο κ. Κυριακόπουλος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους κατοίκους των γειτονικών κοινοτήτων, οι οποίοι όπως είπε, ήλθαν στο μοναστήρι και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν όπου και όπως μπορούσαν.