Την Κυριακή 24 Απριλίου, τρία χρόνια μετά την κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza στην Ντάκα του Μπαγκλαντές, θα προβληθεί σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα το ντοκιμαντέρ της ActionAid Ελλάς «Made in Bangladesh». Οι προβολές θα γίνουν στο πλαίσιο δράσεων της ομάδας SOFFA-Fashion Revolution για παιδιά και μεγάλους με δωρεάν είσοδο.

Το ντοκιμαντέρ «Made in Bangladesh, το πραγματικό κόστος των φθηνών μας ρούχων» δημιουργήθηκε το 2015 από την ActionAid Ελλάς με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από την κατάρρευση του εργοστασίου ρούχων Rana Plaza στη Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές. Η κατάρρευση του Rana Plaza προκάλεσε τη μεγαλύτερη βιομηχανική τραγωδία της ιστορίας με περισσότερους από 1.138 θανάτους, περίπου 2.000 τραυματισμούς, ενώ 104 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και γκρέμισε τη βιτρίνα της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας, καθώς στο Rana Plaza κατασκευάζονταν ρούχα για 31 ευρωπαϊκές, αμερικανικές και καναδικές εταιρείες, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα αγαπητές και στην Ελλάδα. Η ActionAid Ελλάς επέστρεψε στον τόπο της τραγωδίας για να ερευνήσει σε ποιά κατάσταση βρίσκονται οι επιζώντες, πώς φτιάχνονται τα ρούχα που φτάνουν στις βιτρίνες των καταστημάτων και τελικά στις ντουλάπες μας και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως καταναλωτές.

Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες: επιζώντων, συγγενών θυμάτων, εργατριών, παιδιών, αλλά και γυναικών που παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον για τις ίδιες και τα παιδιά τους και στηρίζονται από την ActionAid για να το πετύχουν. Βλέπουμε, επίσης, το έργο και την ελπίδα που δίνει το έργο της ActionAid στο Μπαγκλαντές όπου δρα από το 1983.

Πρόγραμμα προβολών του Made in Bangladesh

Αλεξανδρούπολη: 18:00- 19:00, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, 14ης Μαΐου 63.

Θεσσαλονίκη: 17:30 – 18:30, Κινηματογράφος ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Πλατεία Αριστοτέλους.

Αθήνα:  20:00 – 21:00, Πολυχώρος Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5 Ομόνοια.

Οι προβολές είναι μέρος των δράσεων της ομάδας SOFFA-Fashion Revolution με αφορμή τα τρία χρόνια της κατάρρευσης του εργοστασίου Rana Plaza και περιλαμβάνουν ανταλλακτικό παζάρι “Swap! Don’t shop!”, εργαστήρια που σχετίζονται με τα ρούχα και τη μόδα για μικρούς και μεγάλους, happenings, θεατρικά δρώμενα και πάρτι. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις σε

Αλεξανδρούπολη: https://www.facebook.com/events/544593889077304/

Θεσσαλονίκη: https://www.facebook.com/events/1710180315896816/

Αθήνα: https://www.facebook.com/events/1693095757624306/

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.