Ένας απέραντος καταυλισμός έχει στηθεί στα ελληνικά σύνορα και η περιοχή μοιάζει με καζάνι που βράζει.

Τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες έχουν μπλοκαριστεί στα ελληνικά σύνορα με την πΓΔΜ στην Ειδομένη, όπου χθες ξέσπασαν επεισόδια όταν απελπισμένοι πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων.

Οι αστυνομικοί των Σκοπίων έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών μέσα στο ελληνικό έδαφος, ενώ με ελικόπτερο ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους.

Στο λιμάνι του Πειραιά, παραμένουν πάνω από 3.000 άτομα ενώ αναμένονται και νέες αφίξεις σήμερα από τα νησιά. Χθες η αίθουσα στην πύλη Ε-7 είχε κλείσει προσωρινά προκειμένου να απολυμανθεί και να μπορέσει να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες που θα καταφθάσουν σήμερα με το πλοίο της γραμμής.

GREECE_prosfuges1

Ακόμη σχεδόν 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες διαμένουν στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού το οποίο έχει μετατραπεί επίσης σε απέραντο καταυλισμό και ακόμη 1.200 στο Σχιστό.

Στο Ελληνικό, στον πρώτο όροφο κτιρίου της Ολυμπιακής υπάρχουν παντού σκηνές, απλωμένα ρούχα και κουβέρτες στο πάτωμα.

Η τροφοδοσία καλύπτεται από τον στρατό, ωστόσο πολίτες από όλες τις περιοχές επισκέπτονται το Ελληνικό και προσφέρουν ό,τι μπορούν.  Οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται σε γάλατα αλλά και είδη καθαρισμού.

Στα παγκάκια, στον δρόμο, κρατώντας πλαστικές σακούλες από σούπερ μάρκετ με ό,τι τους έχει απομείνει περνούν το 24ωρο τους οι πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί, Ιρανοί και Σύροι, που βρήκαν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Περίπου 600 άτομα ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης ξαπλωμένοι σε λερωμένα στρώματα ή σε κουβέρτες που απλώνουν πάνω στον δρόμο.

GREECE_prosfuges3GREECE_prosfuges2

Απελπισμένοι και πεινασμένοι στέκονται στην ουρά για να πάρουν ένα ποτήρι νερό που τους προσφέρουν οι εθελοντές, και τρέχουν μόλις δούνε κάποιον να μοιράζει λίγο ψωμί. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους βοηθήσουμε. Τους δίνουμε μόνο τσάι, καφέ και νερό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια νεαρή Ολλανδή εθελόντρια από τη ομάδα Boat Refugee Foundation. «Προσπαθούμε μόνο να τους κάνουμε να ξεχαστούν έστω και για λίγο. Για αυτό και στήνουμε παιχνίδια για να παίζουν, να περάσει η ώρα τους».

Την ίδια στιγμή και ο στρατός μετέχει στα σχέδια για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. Ήδη στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο έχει έκταση 70 στρέμματα, στο Ίλιον διαμορφώνεται χώρος από συνεργεία του στρατού και αναμένεται να τοποθετηθούν σκηνές για την φιλοξενία προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί την προσεχή Παρασκευή και θα μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα για διάστημα περίπου ενός μηνός.

Στο Κιλκίς ο στρατός συνεχίζει τις εργασίες για την δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης. Στον παλαιό διάδρομο προσγείωσης στο Πολύκαστρο Κιλκίς τοποθετήθηκαν 315 σκηνές ενώ στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο 400 σκηνές. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ο παλαιός διάδρομος θα μπορεί να φιλοξενήσει από 1.800 έως 2.000 άτομα, ενώ σήμερα φιλοξενεί περίπου 1.250 πρόσφυγες. Ανάλογη θα είναι η επέκταση και στο στρατόπεδο Μαζαράκη, το οποίο σήμερα στεγάζει περίπου 1.600 άτομα αλλά θα είναι σε θέση μετά τις εργασίες να φιλοξενήσει έως και 4.000 πρόσφυγες.

Όσον αφορά στο κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 80% και λειτουργεί στο 80%. Σήμερα φιλοξενούνται 1.950 πρόσφυγες ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000.

Το κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Στεφανάκη, στο Σχιστό λ φιλοξενούνται 1.218 άτομα ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000 άτομα.

GREECE_prosfuges4

Η κυβέρνηση ψάχνει χώρος για νέα κέντρα φιλοξενείας

Τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ζήτησε η κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Τα κυβερνητικά στελέχη κάλεσαν τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφερθούν για τη φιλοξενία προσφύγων.

Οι χώροι περιλαμβάνουν κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ., ενώ κατά προτίμηση, οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών – Ειδομένης.

GREECE_prosfuges5

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την Κομισιόν

Σε στάδιο εκπόνησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέεβα.

Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η Μίνα Αντρέεβα ανέφερε ότι η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου.

Συνεχίζοντας, η κ. Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

GREECE_prosfuges7GREECE_prosfuges6

Συγκέντρωση βοήθειας στο Σύνταγμα

Είδη άμεσης ανάγκης για τους πρόσφυγες συγκεντρώνει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης την Κυριακή 6 Μαρτίου από τις 11.00 έως τις 18.00 στην πλατεία Συντάγματος. Τα είδη θα προωθούνται άμεσα στους χώρους όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό.

Οι οργανωτές της πρωτοβουλίας απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να μην προσέλθουν με είδη που δεν περιλαμβάνονται στην ακόλουθη λίστα διότι οι ανάγκες είναι πολύ συγκεκριμένες και είδη εκτός των αναγραφόμενων δεν θα γίνονται δεκτά. Παράλληλα, ζητούν να γίνεται ταξινόμιση των ειδών που μεταφέρονται προς διευκόλυνση του έργου της συλλογής και παράδοσης.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζητά να χωριστούν τα είδη σε τέσσερις κατηγορίες:

Ρουχισμός και εφόδια

Υπνόσακοι
Αδιάβροχα ενηλίκων (πόντσο)
Αδιάβροχα παιδικά
Κάλτσες (απορροφητικές)
Εσώρουχα (από βιοτεχνία)
Μάρσιπους για μωρά
Σακίδια πλάτης
Εσώρουχα ισοθερμικά
Θερμικές κουβέρτες επιβίωσης
Σακούλες απορριμμάτων
Πλαστικά πιάτα & ποτήρια
Αλουμινένια σκαφάκια φαγητού
Πλαστικά μαχαιροπίρουνα
Χαρτοπετσέτες

Τρόφιμα

Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (σνακ)
Γάλα σε σκόνη
Βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (μεγάλες συσκευασίες)
Τσάι (απλό)
Χυμοί
Κρουασάν
Σταφίδες
Μπισκότα
Σπαγγέτι
Κριθαράκι

Είδη προσωπικής υγιεινής

Μωρομάντηλα
Χαρτομάντηλα
Χαρτί υγείας
Πάνες για μωρά
Ξυραφάκια
Σερβιέτες
Οδοντόβουρτσες
Οδοντόκρεμες
Σαμπουάν
Αφρόλουτρα
Σαπούνι πλάκα
Μπιμπερό

Φάρμακα

Tobrex
Otrivin
Γάντια
Αντιδιαρροϊκά σιρόπια για παιδιά-ενηλίκες
Γαστροπροστασία, χάπια ενηλίκων
Σπασμολυτικά ενηλίκων
Αντιεμετικά, σιρόπια -ταμπλέτες
Ουρολοιμώξεις ταμπλέτες
Αντιφλεγμονώδη χάπια
Αντισηπτικά χεριών
Kαραμέλες για το λαιμό
Κορτιζονούχες κρέμες ενηλίκων-κρέμες για βρεφικό εξάνθημα
Voltaren κρέμα
Βιταμίνες
Aerolin
Φυσιολογικός ορός σε Αμπούλες
Φυσικά δάκρυα
Γλωσσοπίεστρα
Σύριγγες 10ml
Claripen για παιδιά και ενήλικες
Αυτοκόλλητα ράμματα
Αλοιφή για αιμορροΐδες
Κορτιζονούχα εισπνεόμενα
Soldesanil
Fucidin γάζες
Αλοιφή συγκάματος

Όχι σοκολάτες, χοιρινό και τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα.