Κάποια μας εμπνέουν και μας προτρέπουν να ταξιδέψουμε τώρα. Άλλα μας βάζουν σε σκέψεις για το τι μπορεί να σημαίνει το ταξίδι. Δεν είναι λίγα εκείνα που συνδέουν άρρηκτα το ταξίδι με τον εσωτερικό μας κόσμο και την αναζήτηση του είναι μας. Ακολουθούν κάποια από τα ταξιδιωτικά αποφθέγματα που μας έκαναν να τα ξεχωρίσουμε, τόσο για το περιεχόμενο όσο και για το νόημά τους.

«Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο. Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια». Κωνσταντίνος Καβάφης, Έλληνας ποιητής (1868-1933)

«Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων». Νίκος Καββαδίας, Έλληνας ποιητής (1910-1975)

«Αυτός που έχει τη συνήθεια να ταξιδεύει, ξέρει να φτάνει πάντα τη στιγμή που πρέπει να φύγει». Πάουλο Κοέλο, Βραζιλιάνος συγγραφέας

«Οι μοναχικοί άνθρωποι γίνονται οι καλύτεροι ταξιδιώτες». Paul Theroux, Αμερικανός συγγραφέας

«Ταξιδεύει κανείς με πιο χρήσιμο τρόπο όταν είναι μόνος, επειδή στοχάζεται περισσότερο». Τόμας Τζέφερσον, Αμερικανός πρόεδρος (1743-1826)

«Το ταξίδι είναι βιβλίο και εκείνοι που δεν ταξιδεύουν έχουν διαβάσει μόνο μία σελίδα του». Άγιος Αυγουστίνος

«Ένας ταξιδιώτης χωρίς παρατηρητικότητα, είναι όπως ένα πουλί χωρίς φτερά». Moslih Eddin Saadi (Saadi), Πέρσης ποιητής

«Οι τουρίστες δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται, οι ταξιδιώτες δεν γνωρίζουν πού πηγαίνουν». Paul Theroux, Αμερικανός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος

«Το ταξίδι είναι που μετράει, όχι η άφιξη στον προορισμό». T.S. Eliot, Βρετανός ποιητής (1888-1965)

«Το πραγματικό ταξίδι της ανακάλυψης δεν συνίσταται στην αναζήτηση νέων τόπων, αλλά στην απόκτηση νέας οπτικής». Marcel Proust, Γάλλος μυθιστοριογράφος (1871-1922)

«Το ταξίδι για τους νεότερους αποτελεί είδος μόρφωσης, ενώ για τους μεγαλύτερους εμπειρία». Francis Bacon, Άγγλος φιλόσοφος (1561-1626)

«Ταξίδι: στην αρχή σε αφήνει άφωνο και μετά σε μετατρέπει σε αφηγητή ιστοριών». Ibn Battuta, Μουσουλμάνος ταξιδιώτης κατά το Μεσαίωνα (1304-1368)