Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το ΙΚΑ θα ενταχθεί πλήρως στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα ακολουθήσουν σταδιακά και όλα τα υπόλοιπα ταμεία, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Όπως διευκρίνισε κατά τη συζήτηση ερώτησης στη Βουλή του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Τσιάρα, η ένταξη δεν θα αφορά μόνο το φάρμακο, αλλά και τα παραπεμπτικά και την εκκαθάριση λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, η υπαγωγή όλων των ταμείων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα δώσει τη δυνατότητα και στα ταμεία να είναι συνεπέστερα στις πληρωμές τους και να γίνουν διαπραγματεύσεις με τους παρόχους υγείας και τους προμηθευτές για τις τιμές τους.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, σημείωσε πως η Πολιτεία οφείλει σε μικρές ιατρικές επιχειρήσεις, μέσω ασφαλιστικών ταμείων, το σύνολο των απαιτήσεων τους για το 2010 την ίδια ώρα που τους φορολογεί για τις ανείσπρακτες αυτές οφειλές. Ο υπουργός απέδωσε τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος.

Ειδικά όμως για το ΙΚΑ, υποστήριξε ότι πληρώνει το 90% από τις οφειλές και μένει να εκκαθαρίσει το 10% των υποχρεώσεων που σημειωτέον ήταν σε εκκρεμότητα από το 2005, το 2006 και μετά. Σε ό,τι αφορά τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα, ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι το ΙΚΑ πληρώνει άμεσα. Παράλληλα ενημέρωσε ότι οι οφειλές του ΟΑΕΕ για το 2010 ανέρχονται στα 16 εκατομμύρια ευρώ.

«Το πρόβλημα στον ΟΠΑΔ είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα χρήματα που πρέπει να απορροφηθούν και δεν μπορούν λόγω της γραφειοκρατίας», παρατήρησε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι η εκκαθάριση είναι χρονοβόρα διαδικασία αφού από τα χέρια των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων χρειάζεται να περάσει το κάθε παραστατικό.
Όπως εξάλλου επεσήμανε, η μεγάλη σπατάλη αφορούσε το φάρμακο και τις ιατρικές πράξεις και μια σειρά παροχές στον τομέα της υγείας, για να επαναλάβει στη συνέχεια ότι το 2010 μειώθηκαν οι δαπάνες κατά 1,77 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, ενώ το 2011 τα στοιχεία δείχνουν ότι θα γίνει εφικτή η μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Ο βουλευτής της ΝΔ έσπευσε να επικαλεστεί τη δέσμευση που είχε αναλάβει ο υπουργός Υγείας από τον περασμένο Μάρτιο για τα καθυστερούμενα του ΟΠΑΔ, για να σημειώσει ότι 4-5 μήνες, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.