Στον αριθμό 6 της οδού Μέρλιν, κοντά στην πλατεία Συντάγματος, γράφτηκαν μερικές από τις πιο μαύρες στιγμές της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα.

Κείμενο / Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Σε κτίριο που πλέον δεν υπάρχει, στεγάζονταν οι υπηρεσίες Ασφαλείας και Αστυνομίας του Γερμανικού στρατού, μεταξύ των οποίων και η Γκεστάπο. Αντιστασιακοί και πολίτες που συλλαμβάνονταν από τους Γερμανούς μεταφέρονταν εκεί για ανάκριση που τις περισσότερες φορές περιελάμβανε βασανιστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα γραφεία της Γκεστάπο εκτός από Γερμανούς υπηρετούσαν και Έλληνες πράκτορες ως διερμηνείς, βασανιστές και καταδότες, που έγιναν γνωστοί ως οι κουκουλοφόροι της κατοχής.

Ένας από τους τρόπους που είχαν για να αποσπούν πληροφορίες, ήταν το βασανιστήριο της τροχαλίας. Αφού έδεναν με χειροπέδες τον κρατούμενο, περνούσαν ένα σκοινί σε αυτές και με τροχαλία στο ταβάνι τον κρεμούσαν στον αέρα και στη συνέχεια τον μαστίγωναν.

Αρκετές φορές στο σημείο υπήρχε γιατρός ο οποίος εξέταζε τον κρατούμενο και έδινε οδηγίες ώστε να αποφευχθεί ο σύντομος θάνατος πριν αποσπάσουν τις πληροφορίες που ήθελαν.

Σήμερα, στο σημείο έχει ανεγερθεί ένα καινούριο κτίριο. Σε κεντρικό σημείο αυτού, υπάρχει μνημείο και λίγες πληροφορίες για το τι συνέβαινε εκεί τα χρόνια της κατοχής.

Μία πόρτα των κρατητηρίων που σώθηκε από το παλιό κτήριο βρίσκεται εκεί για να θυμίζει στον περαστικό τις μαύρες σελίδες που γράφτηκαν εκεί.

gestansam7 gestansam5 gestansam6 gestansam3 gestansam2 gestansam1

gestansam8

gestansam4