Στο θέμα που προέκυψε με την Καθαριότητα κατά το Σαββατοκύριακο, όταν οι εργαζόμενοι απείχαν από την εργασία τους διεκδικώντας δεδουλευμένες υπερωρίες τελευταίων μηνών, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο περιθώριο της χθεσινής Συνέντευξης Τύπου για την έναρξη του Προγράμματος Ανακύκλωσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης με έναν Μπλε κάδο.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα προέκυψε με τις υπερωρίες του Δεκεμβρίου του 2010 που ανέρχονταν σε 350.000 ευρώ περίπου, ποσό που κρίθηκε αναντίστοιχο με την πραγματικότητα και γι’ αυτό αναθεωρείται με πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζομένων. Η όλη διαδικασία της αναθεώρησης, στην οποία μετείχαν και οι εργαζόμενοι, διήρκεσε πάνω από δύο μήνες, ενώ ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της καταβολής των εν λόγω υπερωριών.

Αναφορικά με τις υπερωρίες των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2011 ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως έχουν εγκριθεί και προχωράει η εκταμίευσή τους. Ωστόσο, ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως για το έτος 2011 στον προϋπολογισμό του Δήμου έχουν εγγραφεί 2,2 εκ. ευρώ για υπερωρίες των υπηρεσιών της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας.

Σε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των Σωματείων εργαζομένων και των ίδιων των εργαζομένων, όπως παρατήρησε, συμφωνήθηκε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πραγματοποιηθεί αναμόρφωση των υπερωριών πέραν του αναγραφέντος ποσού στον προϋπολογισμό που έχει ψηφισθεί – ανεξαρτήτως των εύλογων αυξομειώσεων που παρατηρούνται σε συγκεκριμένους μήνες για επιχειρησιακούς λόγους.

«Θα πληρώνονται κανονικά τα δεδουλευμένα σύμφωνα με το νόμο, αλλά σε καμία περίπτωση πλασματικές υπερωρίες», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το πρόβλημα με τις υπερωρίες της Καθαριότητας ανάγεται σε παλαιότερη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης για επιπλέον αμοιβές, οι οποίες όμως, προκειμένου να δικαιολογηθούν, καταχωρούνταν ως πλασματικές υπερωρίες.