Σωματεία εργαζομένων στο κέντρο και τις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, καθώς και κινήσεις πολιτών ανέπτυξαν τις θέσεις τους στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, που είχε σαν θέμα την «εκρηκτική κατάσταση στην Αθήνα».

Οι περισσότεροι εστίασαν στο τρίπτυχο χρόνια υποβάθμιση – εγκληματικότητα – φασιστικές επιθέσεις και ζήτησαν από τον δήμο να πιέσει προς την κεντρική εξουσία για λήψη κοινωνικών μέτρων, ώστε να βοηθηθούν οι περιοχές που πλήττονται και να δοθούν χαρτιά σε μετανάστες και πρόσφυγες για να μπορέσουν να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας. Παράλληλα κατήγγειλαν ύπαρξη «σχεδίων Real Estate, που κρύβονται πίσω από την υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου και άλλων περιοχών της πόλης».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αναφερόμενος στη χθεσινή συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, την χαρακτήρισε «παραγωγική», επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός» και ότι «το πρόβλημα είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων». Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις δηλώσεις κατοίκων των τελευταίων ημερών ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο, θέτοντας το ερώτημα «υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο για το πού πάνε αυτοί οι πληθυσμοί;».

Δήλωσε ακόμη ότι τον Σεπτέμβριο στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιάσει αποτίμηση των μέτρων που ελήφθησαν, ότι ο ίδιος θα ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο για την πρόοδο της κατάστασης και ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και συντονιστή για τα μέτρα, Θεόδωρο Πάγκαλο. Υπογράμμισε, δε, ότι «πρέπει να υπερασπιζόμαστε τις αξίες, στις οποίες έχει βασιστεί ο πολιτισμός μας, και η δημοκρατία να αναλάβει την υπεράσπιση των πολιτών και να μην τους παραδώσει σ’ αυτούς που θέλουν να την πλήξουν». Μάλιστα, τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει το συμβούλιο στην ένταξη των μεταναστών για να μετριασθεί η ένταση στην πόλη.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο, Νικήτας Κακλαμάνης, αναρωτήθηκε αν υπάρχουν πόροι για τις δράσεις, που απαιτούνται, προκειμένου να εφαρμοσθούν τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η δημιουργία χώρων φιλοξενίας και, επίσης, ζήτησε καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, δήλωσε ότι «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που ασκεί κυρίως πίεση στα λαϊκά στρώματα, χωρίς όμως να υποτιμηθεί και η πίεση από την εγκληματικότητα». Ζήτησε ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν οι εγκλωβισμένοι αλλοδαποί από τη χώρα και ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας στις επιχειρήσεις, που αποτελούν γκέτο εξαθλίωσης.

Η Ελένη Πορτάλιου, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κινείται σε επίπεδο καταστολής» και ότι «δεν παίρνει κανένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής για τους Έλληνες και τους ξένους» και παράλληλα αναφέρθηκε σε «κυκλώματα ανομίας, που απολαμβάνουν ασυλίας». Τοποθετήθηκε, δε, κατά των απελάσεων και κατά των κέντρων κράτησης, καθώς και κατά της εμπλοκής της δημοτικής αστυνομίας με την ΕΛΑΣ.

Τέλος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναφέρθηκε στον βαρύ τραυματισμό Πακιστανού μετανάστη από ρατσιστική επίθεση, που έγινε την Κυριακή στους Αγίους Αναργύρους, κοινοποιώντας ότι ο παθών κατέληξε σήμερα. Είπε ότι «η Δημοκρατία στρώνει τον δρόμο στις φασιστικές συμμορίες, καθώς η αστυνομία συνεργάζεται με τη Χρυσή Αυγή» και υποστήριξε ότι «ο Γιώργος Καμίνης και ο Νικήτας Κακλαμάνης συμφωνούν σε ρατσιστικά μέτρα». Επιπλέον, χαρακτήρισε τον Θόδωρο Πάγκαλο «μη καλοδεχούμενο» και ζήτησε την καταδίκη από το δημοτικό συμβούλιο της Χρυσής Αυγής, ως φαστικής συμμορίας.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης, Νίκος Μιχαλολιάκος, πάντως, απουσίαζε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.